Amaç:
Beyaz
yağ dokusu hem otonom sinir sistemi hem de duysal sinir sistemi tarafından
innerve edilir. Yağ dokusunu
innerve eden sinirlerin yağ dokusunda lipoliz başta olmak üzere çok sayıda
önemli rolleri bulunur. Bu çalışmada yüksek yağlı diyetin denerve
edilmiş retroperitoneal yağ dokusundaki
süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAT) aktivitelerine ve oksidatif
stresin biyomarkırı malondialdehit (MDA) düzeyine etkisinin incelenmesi
amaçlandı.
Materyal-Method:
Çalışmada
16 adet 3-5 haftalık erkek Sprague-Dawley sıçanların retroperitoneal yağ
dokularındaki tüm sinir lifleri denerve edildi. Bu sıçanlardan rastgele kontrol
ve yüksek yağlı diyet grubu olmak üzere iki grup oluşturuldu. Sıçanlar
gruplarına özgü yemle 70 gün boyunca beslendi. Beslenme süresinin bitiminde
retroperitoneal yağ dokuları toplandı ve bu dokularda SOD, CAT ve MDA ölçümleri
yapıldı.
Bulgular:
Yüksek
yağlı diyetle beslenen grupta kontrol grubuna göre SOD enzim aktivitesi daha
düşük, CAT enzim aktivitesi ise daha
yüksek olduğu tespit edildi (sırasıyla p = 0.002, p=0.006). MDA seviyesi ise
kontrol grubuna göre yüksek yağlı diyet grubunda daha yükek bulundu (p =
0.0039).
Sonuç:
Yüksek
yağlı diyetle beslenen grupta katalaz aktivitesi yüksek olmasına rağmen
oksidatif stres görülmektedir. Bunun nedeni, katalazın substratı SOD enzimi
tarafından üretildiği için SOD enzim aktivitesinin düşük olması durumunda
katalazın tek başına oksidatif stresi engelleyememesidir. Sonuç olarak,
çalışmamız retroperitoneal yağ dokusu denerve edilmiş sıçanlarda yüksek yağlı
diyetle beslenmenin yağ dokusundaki oksidatif stresi artırdığını gösterdi.
Katalaz yüksek yağlı diyet retroperitoneal yağ dokusu süperoksit dismutaz
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2018 |
Gönderilme Tarihi | 18 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |