Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı ile Değerlendirilmesi

Volume: 8 Number: 2 March 20, 2009
  • Mustafa Yıldız
  • Tahsin Minkar
  • Bülent Kara

Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı ile Değerlendirilmesi

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 2001 ; 8(2) Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı ile Değerlendirilmesi Mustafa Yıldız, Tahsin Minkar, Bülent Kara Özet Hepatobiliyer sistem hastalıklarının tanısında sıklıkla kullanılan, tetkik için fazla hazırlık gerektirmeyen ve kolaylıkla uygulanabilen bir yöntem olan Hepatobiliyer Sintigrafı ile Nonkomplike safra kesesi taşı hastalığı olan hastalarda karaciğerin uptake ve ekskresyon fonksiyonlarını araştırmak için nonkomlike safra kesesi taşı hastalığı olan 13 kişiye ve 8 normal kişiye, 4 saatlik açlıktan sonra, 90 dakikalık dinamik hepatobiliy-er sintigrafi uygulandı.Birer dakikalık aralar ile elde edilen imajlardan zaman-aktivite eğrileri çizdirildi, eğri üzerinde uptake fonksiyonu için, aktivitenin karaciğerde maksi¬mum konsantrasyona ulaşma zamanı (Tmax) ve ekskresyon fonksiyonu için karaciğerde¬ki aktivitenin yarılanma zamanı (Tl/2) hesaplandı.Elde edilen hasta ve kontrol grupları Tmax ve Tl 12 değerleri istatistiki olarak karşılaştırıldı.Sonuçta karaciğer fonksiyon¬larının (Tmax ve Tl/2 değerlen) Nonkomplike safra kesesi taşı hastalan ile kontrol grubu arasında farklı olmadığını saptadık.Nonkomlike safra kesesi taşı hastalarında karaciğerin uptake ve ekskresyon fonksiyonları normaldi. Anahtar kelimeler:Nonkomlike safra kesesi taşı, Hepatobiliyer sintigrafi, Karaciğer fonksiyonu. Abstract Evaluation of liver functions in patients with uncomlicated gallstone disease Dynamic hepatobiliary scintigraphy is a method in diagnosis ofmany hepatobil-iary disorders.We performed thıs method in order to investigate liver uptake and excre-tion functions in patients with noncomplicated gallstone disease. We accepted 13 patients with noncomplicated gallstone and 8 normal voluntersAfter 4 hoursfasting, 90 images were taken during 90 minutes dynamic study.ln images, time-activity courves was obtained and dedected the maximum concentration time (Tmax)for uptake function and half life period of hepatic activity (T112) f ör excretion function.This re süit s in patients and control group were compared statisticaly. Findings about half life hepatic activity and maximum concentration time were not different statiscicaly when compared to each other -two groups. According to our study, liver uptake and excretion functions was normal. Key words: Noncomplicated gallstone disease,hepatobiliary scintigrapy, liver func¬tions.

Keywords

Details

Primary Language

English

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Mustafa Yıldız This is me

Tahsin Minkar This is me

Bülent Kara This is me

Publication Date

March 20, 2009

Submission Date

March 19, 2009

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2001 Volume: 8 Number: 2

APA
Yıldız, M., Minkar, T., & Kara, B. (2009). Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı ile Değerlendirilmesi. Medical Journal of Süleyman Demirel University, 8(2). https://doi.org/10.17343/sdutfd.18826
AMA
1.Yıldız M, Minkar T, Kara B. Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı ile Değerlendirilmesi. Med J SDU. 2009;8(2). doi:10.17343/sdutfd.18826
Chicago
Yıldız, Mustafa, Tahsin Minkar, and Bülent Kara. 2009. “Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı Ile Değerlendirilmesi”. Medical Journal of Süleyman Demirel University 8 (2). https://doi.org/10.17343/sdutfd.18826.
EndNote
Yıldız M, Minkar T, Kara B (March 1, 2009) Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı ile Değerlendirilmesi. Medical Journal of Süleyman Demirel University 8 2
IEEE
[1]M. Yıldız, T. Minkar, and B. Kara, “Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı ile Değerlendirilmesi”, Med J SDU, vol. 8, no. 2, Mar. 2009, doi: 10.17343/sdutfd.18826.
ISNAD
Yıldız, Mustafa - Minkar, Tahsin - Kara, Bülent. “Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı Ile Değerlendirilmesi”. Medical Journal of Süleyman Demirel University 8/2 (March 1, 2009). https://doi.org/10.17343/sdutfd.18826.
JAMA
1.Yıldız M, Minkar T, Kara B. Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı ile Değerlendirilmesi. Med J SDU. 2009;8. doi:10.17343/sdutfd.18826.
MLA
Yıldız, Mustafa, et al. “Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı Ile Değerlendirilmesi”. Medical Journal of Süleyman Demirel University, vol. 8, no. 2, Mar. 2009, doi:10.17343/sdutfd.18826.
Vancouver
1.Mustafa Yıldız, Tahsin Minkar, Bülent Kara. Nonkomlike Safra Kesesi Taşı Hastalığında Karaciğer Fonksiyonlarının Hepatobiliyer Sintigrafı ile Değerlendirilmesi. Med J SDU. 2009 Mar. 1;8(2). doi:10.17343/sdutfd.18826

                                                                                                                 14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International.