Conference Paper

Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri

Volume: 21 Number: 2 June 30, 2014
EN TR

Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri

Abstract

AMAÇ: Senil kataraktı olan hastalarda, ultrason biyometri kullanarak, lens kalınlığını (LK), ön kamara derinliğini ve aksiyel uzunluğu değerlendirmek ve normal gözlerle karşılaştırmak. Saydam lensi ve normal görme keskinliği olan yaşlı kişilerden oluşan bir grup kontrol grubu olarak kullanıldı. Lens kalınlığı, ön kamara derinliği ve aksiyel uzunluk ultrason biyometri kullanarak değerlendirildi. BULGULAR: Senil kataraktı olan 79 hasta (116 göz) değerlendirildi. Kontrol grubu saydam lensi olan ve normal görme keskinliğine sahip 40 gözden (20 kişi) oluşmaktaydı. Senil katarakt ve saydam lensler arasında lens kalınlığı ve ön kamara derinliğinde anlamlı farklar vardı. Lens kalınlığı, senil katarakt ile karşılaştırıldığında, saydam lenslerde anlamlı olarak daha fazlaydı (p<0.01). Lens kalınlıkları arasında katarakt tipine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmaktadır (p<0.05). Lens kalınlığı, arka subkapsüler kataraktta, nükleer katarakt ve karma tipte katarakttan anlamlı şekilde düşüktür (p=0.021; p=0.016). Ön kamara derinliği ve aksiyel uzunluk arasında katarakt tipine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamasına rağmen kortikal kataraktta ön kamara derinliği daha azalmıştır. Ön kamara derinliği ile lens kalınlığı arasında negatif yönlü ilişki bulunmaktadır (r=-0.05; p=0.001). TARTIŞMA: Lens kalınlığı, senil katarakt ile karşılaştırıldığında, saydam lenslerde anlamlı olarak daha fazlaydı. Lens kalınlığı arka subkapsüler kataraktta, nükleer ve mix tipte katarakttan anlamlı şekilde düşüktür. Lens kalınlığında artışla birlikte ön kamara derinliğinde anlamlı bir azalma olduğu bulunmuştur.

Keywords

References

  1. Hoffer KJ. Axial dimension of the human cataractous lens. Arch Ophthalmol 1993; 111(7): 914–8.
  2. Adler FH. Physiology of the Eye, 4th ed. Mosby – Year Book: St Louis, MO, 1965; 280.
  3. Roters S, Hellmich M, Szurman P. Prediction of axial length on the basis of vitreous body length and lens thickness. Retrospective echobiometric study. J Cataract Refract Surg 2002; 28(5): 853–9.
  4. Koretz JF, Kaufman PL, Neider MW, Goeckner PA. Accomodation and presbyopia in the human eye aging of the anterior segment. Vis Res 1989; 29(12): 1685–92.
  5. Kashima K, Trus BL, Unser M, Edwards PA, Datiles MB. Aging studies on normal lens using the scheimpflug slitlamp camera. Invest Ophthalmol Vis Sci 1993; 34(1): 263–9.
  6. Klein BEK, Klein R, Moss SE. Correlates of lens thickness: the beaver dam eye study. Invest Ophthalmol Vis Sci 1998; 39(8): 1507–10.
  7. Sasaki H, Hockwin O, Kasuga T, Nagai K, Sakamoto Y, Sasaki K. An index for human lens transparency related to age and lens layer: comparison between normal volunteers and diabetics patients with still clear lenses. Ophthalmic Res 1999; 31(2): 93–103.
  8. Pierro L, Brancate R, Zaganeli E, Guarisco L, Calori G. Correlation of lens thickness with blodd glucose control in diabetes mellitus. Acta Ophthalmol Scand 1996; 74(6): 539–41.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Dentistry

Journal Section

Conference Paper

Publication Date

June 30, 2014

Submission Date

May 30, 2013

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2014 Volume: 21 Number: 2

APA
Güneş, A., Tök, L., & Tök, Ö. (2014). Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri. Medical Journal of Süleyman Demirel University, 21(2), 49-54. https://izlik.org/JA85EM67BS
AMA
1.Güneş A, Tök L, Tök Ö. Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri. Med J SDU. 2014;21(2):49-54. https://izlik.org/JA85EM67BS
Chicago
Güneş, Alime, Levent Tök, and Özlem Tök. 2014. “Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği Ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri”. Medical Journal of Süleyman Demirel University 21 (2): 49-54. https://izlik.org/JA85EM67BS.
EndNote
Güneş A, Tök L, Tök Ö (June 1, 2014) Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri. Medical Journal of Süleyman Demirel University 21 2 49–54.
IEEE
[1]A. Güneş, L. Tök, and Ö. Tök, “Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri”, Med J SDU, vol. 21, no. 2, pp. 49–54, June 2014, [Online]. Available: https://izlik.org/JA85EM67BS
ISNAD
Güneş, Alime - Tök, Levent - Tök, Özlem. “Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği Ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri”. Medical Journal of Süleyman Demirel University 21/2 (June 1, 2014): 49-54. https://izlik.org/JA85EM67BS.
JAMA
1.Güneş A, Tök L, Tök Ö. Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri. Med J SDU. 2014;21:49–54.
MLA
Güneş, Alime, et al. “Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği Ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri”. Medical Journal of Süleyman Demirel University, vol. 21, no. 2, June 2014, pp. 49-54, https://izlik.org/JA85EM67BS.
Vancouver
1.Alime Güneş, Levent Tök, Özlem Tök. Senil Kataraktı Olan Hastalarda Lens Kalınlığı, Ön Kamara Derinliği ve Aksiyel Uzunluk Değişiklikleri. Med J SDU [Internet]. 2014 Jun. 1;21(2):49-54. Available from: https://izlik.org/JA85EM67BS

                                                                                                                 14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International.