AÇLIK SERUM GRELİN DÜZEYLERİ VÜCUT KİTLE İNDEKSİ, KOLESTEROL, TRİGLİSERİT VE C- REAKTİF PROTEİN İLE NEGATİF İLİŞKİLİDİR
Abstract
Amaç: Bu çalışmanın amacı, vücut kitle indeksi (VKİ) kriterlerine göre normal ağırlıktan morbid obeze kadar gruplandırılan erişkin erkek ve kadın kohortunda grelin hormonunun VKİ, serum lipitleri ve C-reaktif protein (CRP) ile ilişkisini değerlendirmektir.
Gereç ve Yöntem: Isparta Gülkent Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uyku Laboratuarı ve Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Uyku Hastalıkları Merkezine başvuran 20-59 yaş arası toplam iki yüz altmış erkek (n = 151) ve kadın (n = 109) çalışmaya dahil edildi. Toplam grelin, CRP, serum lipitleri ve glukoz seviyeleri gece açlığından sonra ölçüldü.
Bulgular: Grelin düzeyleri obez olgularda istatistiksel olarak anlamlı derecede düşük bulundu (P <0.001), Glikoz düzeyleri obez olgularda klinik olarak daha yüksekti ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. Açlık plazma grelin, VKİ, kolesterol, trigliserid ve CRP ile negatif korelasyonlar gösterdi (sırasıyla, r = -0.402, P <0.01; 0,259, p = 0,01; 0,137, p = 0,05; r = 0,146, p = 0,05). Grelin ve glukoz arasında zayıf anlamlı korelasyon vardı (r = 0,131, p = 0,05).
Sonuç: Obez bireylerin grelin düzeylerinin düşük olması glikoz, CRP, kolesterol, trigliserid ve vücut kitle indeksi ile anlamlı derecede ilişkilidir. Grelinin insan obezitesinin patogenezindeki rolünü belirlemek için daha ileriye dönük çalışmalara ihtiyaç vardır.
Keywords
References
- 1. National Institutes of Health. Clinical guidelines on the identification, evaluation, and treatment of overweight and obesity in adults: the evidence report. Obes Res. 1998;6:51S–209S.
- 2. Kojima M, Hosoda H, Date Y, Nakazato M, Matsuo H, Kangawa K. Ghrelin is a growth-hormone-releasing acylated peptide from stomach. Nature. 1999;402(6762):656–60.
- 3. Nakazato M, Murakami N, Date Y, Kojima M, Matsuo H, Kangawa K, et al. A role for ghrelin in the central regulation of feeding. Nature. 2001;409(6817):194–8.
- 4. Nieminen P, Mustonen AM. Effects of peripheral ghrelin on the carbohydrate and lipid metabolism of the tundra vole (Microtus oeconomus). Gen Comp Endocrinol. 2004;138(2):182–7.
- 5. Fagerberg B, Hultén LM, Hulthe J. Plasma ghrelin, body fat, insulin resistance, and smoking in clinically healthy men: The atherosclerosis and insulin resistance study. Metabolism. 2003;52(11):1460–3.
- 6. De Vriese C, Delporte C. Ghrelin: A new peptide regulating growth hormone release and food intake. International Journal of Biochemistry and Cell Biology. 2008;40:420–4.
- 7. DeBoer MD, Zhu XX, Levasseur P, Meguid MM, Suzuki S, Inui A, et al. Ghrelin treatment causes increased food intake and retention of lean body mass in a rat model of cancer cachexia. Endocrinology. 2007;148(6):3004–12.
- 8. Stevanović D, Nešić D, Milošević V, Starčević V, Severs WB. Consummatory behavior and metabolic indicators after central ghrelin injections in rats. Regul Pept. 2008;147(1–3):52–9.
Details
Primary Language
Turkish
Subjects
Health Care Administration
Journal Section
Research Article
Authors
Defne Cebeci
This is me
Türkiye
Eda Evgen Tülüceoğlu
This is me
Türkiye
Taner Gonca
This is me
Publication Date
June 1, 2019
Submission Date
May 10, 2018
Acceptance Date
November 6, 2018
Published in Issue
Year 2019 Volume: 26 Number: 2