BibTex RIS Cite

Migrenlilerde Okuma Sırasında Elektrookülografî ile Obsesif Kompulsif Kişilik Araştırılması

Year 1998, Volume: 5 Issue: 1, - , 02.03.2009

Abstract

SüleymanDemirel Üniversitesi
TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ: 1998Mart; 5(1)


Migrenlilerde Okuma Sırasında Elektrookülografî ile Obsesif Kompulsif Kişilik Araştırılması


Zehra Abdülkadiroğlu Nazmiye Kaya Emine Genç Orhan Demir Süleyman İlhan

ÖZET

Migrenli hastalarda kişilik özellikleri ile ilgili çalışmalar farklı sonuçlar vermektedir. Bunlardan bazdan migren-lilerin içedönük, mükemmelliyetçi kişilik özellikleri olduğunu, özellikle de kadın migrenlilerde duygulanım değişiklik¬leri ve obsesif kompulsif kişilik düşündüren bulgular saptandığını bildirmektedir.

Obsesif kompulsif bozuklukta (OKB), kişiler akıllarından çıkaramadıkları düşüncelerden rahatsız olmakta ve bu saplantılı düşünceleri kovmak için irade dışı yineleyici hareketler yapmaktadırlar. Bu hareketlerin gözlere olan yan¬sımasının uygun bir şekilde objektif kaydı elektrookülografık incelemelerle ortaya konabilir düşüncesiyle çalışmalar yapılmıştır.

Biz de bu çalışma ile migrenli hastalarda OKB olup olmadığını elektrookülografik inceleme ile araştırdık. Çalış¬maya aldığımız migrenli hastaların yaklaşık %40'ında Yale-Brownn Obsesif Kompulsif Tanı Ölçeği ile OKB sapta¬dık. Bunlara somut bir metin okutarak kayıtladığımız EOG'de her satıra olanfiksasyon sayısının, ortalama regresyon sakkadının (%26.01) ve toplam fiksasyonun (91.86±I7.87), kontrol grubundan istatistiki olarak anlamlı bir şekilde fazla olduğunu bulduk (<0.05).

Sonuç olarak migrenli kişilerdeki OKB'un tanı ve takibinde EOG'nin yararlı olabileceğini düşünerek bu çalışma¬nın fiksasyon sürelerini de ilave ederek daha geniş hasta grubunda yapılmasını planladık.


Anahtar Kelimeler: Obsesif kompulsif bozukluk, migren elektrookülografl.

ABSTRACT

INVESTIGATION OF OBSESSIVE COMPULSIVE TRAIT BY EOG İN MIGRAINEURS

Studies focused on personal characteristics ofmigraine paüents havefound conflicting results although some of them established introven and perfectionist personality traits in migraineurs.

Findings suggestive of an obsessive compulsive trait and affective changes were predominantly established infe-male migraine patients. Patients with obsessive compulsive disorder are disturbed by persistent thoughts by which they are driven to perform repetetive and uncontrolled behaviors ör mental acts. Whether reflection ofsimilar beha-vioral patterns on eye movements can be objectively detected by electrooculografic recordings has been the subject of a number ofstudies as well as ours.

The personality trait of obsessionality was established in 401% of the 30 migraine without aura patients included in our study using the Yale-Brown Obsessive Compulsive Diagnostic Scale. While the patients were having read a concrete text, their EOG'ic recordings were made. Number offbcation on each line as well as the total number offi-xations (91.86±17.87) werefoundto be significantly increased in the migraineurs than in controls. We therefore conc-luded that EOG might be a useful diagnostic tool to detect obsessive compulsive trait in migraine patients.


Key Words: Obsessive compulsive trait, migraine, electrooculografi.

Year 1998, Volume: 5 Issue: 1, - , 02.03.2009

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Research Articles
Authors

Zehra Abdulkadiroğlu This is me

Nazmiye Kaya This is me

Emine Genç This is me

Orhan Demir This is me

Süleyman İlhan This is me

Publication Date March 2, 2009
Submission Date March 2, 2009
Published in Issue Year 1998 Volume: 5 Issue: 1

Cite

Vancouver Abdulkadiroğlu Z, Kaya N, Genç E, Demir O, İlhan S. Migrenlilerde Okuma Sırasında Elektrookülografî ile Obsesif Kompulsif Kişilik Araştırılması. Med J SDU. 2009;5(1).

                                                                                               14791 


Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi/Medical Journal of Süleyman Demirel University is licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 4.0 International.