The aim of this study was to investigate the effects of different fertilizers on some physicschemical
characteristics (wet and dry gluten, gluten index, zeleny sedimentation and modified zeleny
sedimentation) of bread wheat (Altay-2000, Sultan and Yıldız) flour in arid area of Isparta during
2010/11 and 2011/12 growing seasons.
The wet and dry gluten, gluten index, zeleny sedimentation and modified zeleny sedimentation
varied depending on cultivars and manure types in both years.
The effect of the fertilizer practices x the cultivar interactions on examined characteristics of wheat
were found to be statistically significant in the both years, and the highest wet gluten (51.4% and
49.8%, respectively), dry gluten (16.2% and 15.8%, respectively) and gluten index (91.4% and
90.3%, respectively) were determined in humic acid fertilizer on Sultan and zeleny sedimentation
(51.6 and 52.8 ml, respectively) and delayed zeleny sedimentation (30.7 and 31.7 ml, respectively)
from the conventional fertilizer on Altay-2000.
Araştırma; farklı organik içerikli gübrelerin ekmeklik buğday (Altay-2000, Sultan ve Yıldız) ununda bazı fizikokimyasal özelliklere (yaş ve kuru glüten, glüten indeks değeri, zeleny sedimantasyon ve gecikmeli zeleny sedimantasyon) etkilerini araştırmak amacıyla, 2010/11 ve 2011/12 yetiştirme sezonunda Isparta kıraç şartlarında yürütülmüştür. Her iki yılda da buğdayın yaş glüten, kuru glüten, glüten indeks değeri, zeleny sedimantasyon ve gecikmeli zeleny sedimantasyon değerleri çeşitlere ve gübre cinsine göre değişmiştir. Buğdayda incelenen özellikler üzerine gübre x çeşit interaksiyonunun etkisi istatistiksel olarak her iki yılda da önemli olmuş, en yüksek yaş glüten (sırasıyla, %51.4 ve %49.8), kuru glüten (sırasıyla, %16.2 ve %15.8) ve glüten indeks değeri (sırasıyla, %91.4 ve %90.3) hümik asit uygulamasındaki Sultan çeşidinde, zeleny sedimantasyon (sırasıyla, 51.6 ve 52.8 ml) ve gecikmeli zeleny sedimantasyon (sırasıyla, 30.7 ve 31.7 ml) geleneksel gübreleme uygulamasındaki Altay-2000 çeşidinde belirlenmiştir.
Other ID | JA34PH77UD |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2015 |
Submission Date | September 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 10 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.