This study was conducted to determine effect of essential oil of certain medicinal and
aromatic plants on bacteria and performed in Akdeniz University in 2014. In this study; firstly,
essential oils of thyme (Origanum onites), rosemary (Rosmarinus officinalis) and sweet herb (Stevia
rebaudiana) were obtained by hydrodistillation method. The antibacterial effects of essential oils were
investigated on some bacteria (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC
29212, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 Enterobacter cloacae ATCC 23355, Serratia
marcescens ATCC 8100, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Escherichia coli ATCC 25922,
Salmonella typhimurium ATCC 14028). The antimicrobial effects of oils were evaluated according to
the disk diffusion method. As a result; particularly thyme oil showed antibacterial activity against all
bacteria tested. While rosemary oil was effective on all bacteria except P. aeruginosa, sweet herb oil
has been found to be effective against only S. aureus and E. faecalis strain. According to these results;
the highest antimicrobial activity was recorded in thyme oil and the lowest activity was determined in
sweet herb oil.
Bu çalışma bazı tıbbi ve aromatik bitki yağlarının bakteriler üzerine etkisini belirlemek amacıyla 2014 yılında Akdeniz Üniversitesi’nde yürütülmüştür. Çalışma kapsamında İzmir kekiği (Origanum onites), biberiye (Rosmarinus officinalis) ve şeker otu (Stevia rebaudiana) bitkilerinin esansiyel yağları hidrodistilasyon yöntemiyle çıkartılmış ve elde edilen esansiyel yağların bazı bakteriler (Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Pseudomonas aeruginosa ATCC 27853 Enterobacter cloacae ATCC 23355, Serratia marcescens ATCC 8100, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella typhimurium ATCC 14028) üzerindeki antimikrobiyal etkileri incelenmiştir. Yağların antimikrobiyal aktiviteleri disk difüzyon yöntemine göre değerlendirilmiştir. Kekik yağı test edilen tüm bakterilere karşı antimikrobiyal etki göstermiştir. Biberiye yağı P. aeruginosa hariç tüm bakteriler üzerinde etkili olurken, şeker otu yağının ise sadece S. aureus ve E. faecalis türlerine karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre en yüksek antimikrobiyal aktivite kekik bitkisi yağında kaydedilirken en düşük aktivite ise şeker otu bitkisinin yağında belirlenmiştir.
Other ID | JA96JU49VY |
---|---|
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | September 1, 2015 |
Submission Date | September 1, 2015 |
Published in Issue | Year 2015 Volume: 10 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.