BibTex RIS Cite

Evaluation of Some Quality Components in Bread Wheat (Triticum aestivum L.) by Different Statistical Methods

Year 2014, Volume: 9 Issue: 2, 59 - 68, 01.09.2014

Abstract

The purpose of this study was to determine the effect of some quality characters on protein
content by certain statistical methods. Besides, usability’s of some quality characters, affecting protein
content in breeding programs were analyzed. In the study the effects of sedimentation, thousand seed
weight, test weight, gliadine index and gluten on protein content were examined by correlation, path
analysis, multiple regression analysis and principal component analysis and the most effective quality
characters were determined. Results revealed that sedimentation, gliadin and gluten were as the most
effective quality parameters.

Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Bazı Kalite Parametrelerinin Farklı İstatistiki Metodlarla İncelenmesi

Year 2014, Volume: 9 Issue: 2, 59 - 68, 01.09.2014

Abstract

Bu çalışmada ekmeklik buğdayda kalitenin önemli göstergesi olan protein oranına etki eden kalite unsurlarının protein üzerine etki derecelerini belirli istatistiki metotlar kullanılarak ortaya koymak amaçlanmıştır. Ayrıca proteine etki eden kalite unsurlarının bitki ıslahında kullanılabilme olanaklarını araştırmak bu çalışmanın amacını oluşturmuştur. Çalışmada sedimentasyon, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, gliyadin indeksi ve gluten bant değerlerinin protein oranı üzerine etkisi korelasyon, path analizi, çoklu regresyon analizi ve ana bileşenler analizi yöntemlerine göre analiz edilerek en uygun kalite unsurları belirlenmiştir. Sonuç olarak sedimentasyon, gliyadin ve gluten protein oranına en etkili kalite unsurları olarak belirlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA22GC64CC
Journal Section Research
Authors

Murat Olgun This is me

Özcan Yorgancılar This is me

Zekiye Budak Başçiftçi This is me

Nazife Gözde Ayter This is me

Publication Date September 1, 2014
Submission Date September 1, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 9 Issue: 2

Cite

APA Olgun, M., Yorgancılar, Ö., Budak Başçiftçi, Z., Ayter, N. G. (2014). Ekmeklik Buğdayda (Triticum aestivum L.) Bazı Kalite Parametrelerinin Farklı İstatistiki Metodlarla İncelenmesi. Ziraat Fakültesi Dergisi, 9(2), 59-68.