Objective of this study was to investigate the effects of seed priming with gibberellic acid
(control, purewater, 100 ve 200 ppm GA3) and nitrogen doses (0, 5, 10 ve 15 kg N/da) on grain yields
and some yield components of bread wheat cultivars (Triticum aestivum L.) in field conditions.
Aplication of nitrogen doses increased the per square meter‟ spike, plant height and grain yield when
compared to control group. Seed priming application reduced the plant height when it was compared
to the control group and did not effect on the others properties. When the investigated characteristics
are evaluated generally, the dosages of 10 and 15 kg N/da had similar positive effects. When
considering two years average, the highest grain yield (415.0 kg/da) was obtained from Bağcı-2002
cultivar with 15 kg of nitrogen dose and hydropriming aplication.
Wheat (Triticum aestivum L.) Seed priming Seed pre-soaking Gibberellik acid Nitrogen doses.
Ekmeklik buğdayda (Triticum aestivum L.) ekim öncesi 4 farklı tohum uygulaması (kontrol,
saf su, 100 ve 200 ppm GA3) ile farklı azot dozlarının (0, 5, 10 ve 15 kg N/da) verim ve bazı verim
özellikleri üzerine etkileri tarla koşullarında araştırılmıştır. Azot dozları metrekarede başak sayısını,
bitki boyunu ve tane verimini kontrole göre arttırmıştır. Tohum uygulamaları ise bitki boyunu
kontrole göre azaltırken diğer özelliklere etkisi önemli olmamıştır. İncelenen özellikler genel olarak
değerlendirildiğinde 10 ve 15 kg N/da azot dozlarının olumlu etkileri benzer olmuştur. Her iki yılın
ortal aması dikkate alındığında en yüksek tane verimi Bağcı-2002 çeşidinde, 15 kg azot dozu ve saf
su uygulamasında (415.0 kg/da) elde edilmiştir.
Buğday (Triticum aestivum L.) Tohum uygulamaları Ön ıslatma Gibberellik asit Azot dozları.
Diğer ID | JA43SS79SC |
---|---|
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 9 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.