Research Article
BibTex RIS Cite

Farklı Termal Suların Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’de Çimlenme ve Bazı Fide Gelişim Özelliklerine Etkileri

Year 2018, Volume: 13 Issue: 2, 1 - 6, 31.12.2018

Abstract

Bu
araştırma, farklı termal suların fasulye
çeşitlerinde çimlenme ve bazı fide gelişim özelliklerine etkileri belirlemek
amacıyla 2016-2017 yıllarında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Tarla Bitkileri Bölümü laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada bitki
materyali olarak 3 kuru fasulye çeşidi (Burgan, Oturak Şeker ve Sarıkız
çeşitleri) tohumu kullanılmıştır. Termal su örnekleri ise Sandıklı (Afyonkarahisar), Gazlıgöl
(Afyonkarahisar), Karahayıt (Denizli), Pamukkale (Denizli), Ilgın (Konya),
Simav (Kütahya) ve Buharkent (Aydın) yörelerindeki kaplıcalardan toplanmıştır.
Çimlendirme denemeleri kağıt arası
 yöntemiyle laboratuvar koşullarında yürütülmüştür.
Denemeler, Tesadüf Parselleri Deneme Deseninde Faktöriyel Düzene göre 3
tekrarlamalı olarak kurulmuştur.



İncelenen
özelliklere ilişkin verilerle yapılan varyans analiz sonuçlarına göre, tüm
özelliklerde çeşit x uygulama interaksiyonu önemli bulunmuştur. En yüksek
çimlenme hızı (%93.33), çimlenme gücü (% 94.44) ve vigor indeksi (672) kontrol
parsellerinde, en kısa çimlenme süresi (2.07) kontrol parsellerinde, sürgün
uzunluğu (5.70 cm) ve fide yaş ağırlığı (2.43 g) Karahayıt kaplıcasında, kök
uzunluğu (7.07 cm) ve fide kuru ağırlığı (0.602 g) kontrol parsellerinde
saptanmıştır.

References

  • Azkan, N., 2002. Yemeklik Tane Baklagiller. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 40, Bursa.
  • Çalışkan, S., Aytekin, R.İ., Çalışkan, M.E., 2017. Tam ve Kısıtlı Sulama Uygulamalarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Çeşitlerinde Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2017, 26 (Özel Sayı): 62−67.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metodları II). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No:1021, Ders Kitabı: 295, Ankara.
  • FAO, 2016. Food and Agriculture Organization. Erişim Tarihi: 10.06.2018. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
  • Özkorkmaz, F., Yılmaz, N., 2017. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ve Börülcede (Vigna unguiculata L.) Çimlenme Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi,2017; 7(2): 196-200.
  • Richards, L.A., 1954. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. us Salinity Lab. Staff Goverment Print Office, Washington.
  • Seymen, B., Önder, M., 2015. Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinde Tuzluluğun Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 2(2): 109-115.

The Effects of Different Thermal Waters on Germination and Some Seedling Growth Properties of Beans (Phaseolus vulgaris L.)

Year 2018, Volume: 13 Issue: 2, 1 - 6, 31.12.2018

Abstract

This research was carried out to determine the effects of different thermal waters on germination and different seedling growth characteristics of bean cultivars in.  The seeds of three beans varieties (Burgan, Şeker and Sarıkız) and  thermal water samples from the thermal springs of Sandıklı (Afyonkarahisar), Gazlıgöl (Afyonkarahisar), Karahayıt (Denizli), Pamukkale (Denizli), Ilgın (Konya), Simav (Kütahya) and Buharkent (Aydın) were used as material in the study. Germination tests were carried out the between-paper (BP) method in laboratory conditions. Experiments were established with 3 replications according to the randomized factorial design. According to the results of variance analysis, cultivar x application interaction was found significant in all characteristics. The highest germination rate (93.33%), germination power (94.44%) and vigor index (672) were determined in control plots while the shortest germination time was (2.07 days) in control plots, shoot length (5.70 cm) and fresh seedling weight were (2.43 g) in Karahayıt spring, root length (7.07 cm) and dry seedling weight (0.602 g) were detected in the control plots.

References

  • Azkan, N., 2002. Yemeklik Tane Baklagiller. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Notları No: 40, Bursa.
  • Çalışkan, S., Aytekin, R.İ., Çalışkan, M.E., 2017. Tam ve Kısıtlı Sulama Uygulamalarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Çeşitlerinde Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimine Etkisi. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 2017, 26 (Özel Sayı): 62−67.
  • Düzgüneş, O., Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F., 1987. Araştırma ve Deneme Metotları (İstatistik Metodları II). Ankara Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayın No:1021, Ders Kitabı: 295, Ankara.
  • FAO, 2016. Food and Agriculture Organization. Erişim Tarihi: 10.06.2018. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC
  • Özkorkmaz, F., Yılmaz, N., 2017. Farklı Tuz Konsantrasyonlarının Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) ve Börülcede (Vigna unguiculata L.) Çimlenme Üzerine Etkilerinin Belirlenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi,2017; 7(2): 196-200.
  • Richards, L.A., 1954. Diagnosis and Improvement of Saline and Alkali Soils. us Salinity Lab. Staff Goverment Print Office, Washington.
  • Seymen, B., Önder, M., 2015. Kuru Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Genotiplerinde Tuzluluğun Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. Selçuk Tarım Bilimleri Dergisi, 2(2): 109-115.
There are 7 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Agricultural Engineering
Journal Section Research
Authors

Ebru Abacı This is me

Muharrem Kaya This is me

Publication Date December 31, 2018
Submission Date June 22, 2018
Acceptance Date December 26, 2018
Published in Issue Year 2018 Volume: 13 Issue: 2

Cite

APA Abacı, E., & Kaya, M. (2018). Farklı Termal Suların Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’de Çimlenme ve Bazı Fide Gelişim Özelliklerine Etkileri. Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2), 1-6.

24611

Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.                                                                                                                           32607