Bu
araştırma, farklı termal suların fasulye
çeşitlerinde çimlenme ve bazı fide gelişim özelliklerine etkileri belirlemek
amacıyla 2016-2017 yıllarında Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi
Tarla Bitkileri Bölümü laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada bitki
materyali olarak 3 kuru fasulye çeşidi (Burgan, Oturak Şeker ve Sarıkız
çeşitleri) tohumu kullanılmıştır. Termal su örnekleri ise Sandıklı (Afyonkarahisar), Gazlıgöl
(Afyonkarahisar), Karahayıt (Denizli), Pamukkale (Denizli), Ilgın (Konya),
Simav (Kütahya) ve Buharkent (Aydın) yörelerindeki kaplıcalardan toplanmıştır.
Çimlendirme denemeleri kağıt arası
yöntemiyle laboratuvar koşullarında yürütülmüştür.
Denemeler, Tesadüf Parselleri Deneme Deseninde Faktöriyel Düzene göre 3
tekrarlamalı olarak kurulmuştur.
İncelenen
özelliklere ilişkin verilerle yapılan varyans analiz sonuçlarına göre, tüm
özelliklerde çeşit x uygulama interaksiyonu önemli bulunmuştur. En yüksek
çimlenme hızı (%93.33), çimlenme gücü (% 94.44) ve vigor indeksi (672) kontrol
parsellerinde, en kısa çimlenme süresi (2.07) kontrol parsellerinde, sürgün
uzunluğu (5.70 cm) ve fide yaş ağırlığı (2.43 g) Karahayıt kaplıcasında, kök
uzunluğu (7.07 cm) ve fide kuru ağırlığı (0.602 g) kontrol parsellerinde
saptanmıştır.
This research was carried out to determine the effects of different thermal waters on germination and different seedling growth characteristics of bean cultivars in. The seeds of three beans varieties (Burgan, Şeker and Sarıkız) and thermal water samples from the thermal springs of Sandıklı (Afyonkarahisar), Gazlıgöl (Afyonkarahisar), Karahayıt (Denizli), Pamukkale (Denizli), Ilgın (Konya), Simav (Kütahya) and Buharkent (Aydın) were used as material in the study. Germination tests were carried out the between-paper (BP) method in laboratory conditions. Experiments were established with 3 replications according to the randomized factorial design. According to the results of variance analysis, cultivar x application interaction was found significant in all characteristics. The highest germination rate (93.33%), germination power (94.44%) and vigor index (672) were determined in control plots while the shortest germination time was (2.07 days) in control plots, shoot length (5.70 cm) and fresh seedling weight were (2.43 g) in Karahayıt spring, root length (7.07 cm) and dry seedling weight (0.602 g) were detected in the control plots.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2018 |
Submission Date | June 22, 2018 |
Acceptance Date | December 26, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 13 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.