This study was conducted to determine the changes in hay yield and
quality during the grazing season of a pasture in Kediyünü village of Usak
province. The experiment was established in a randomised complete block design
with three replications. In the research, 50 square meters of covered areas
were established in 3 different regions representing pasture area. Starting
from May 5, three samples were taken from the ungrazed areas, every 15 days
during the grazing season, with one square meter of quadrat. The hay yield,
crude protein (CP) ratio, CP yield, acid detergent fiber (ADF), neutral
detergent fiber (NDF), total digestible nutrients (TDN) and relative feed value
(RFV) were determined in the research. According to results of this research, the
highest hay yield was determined on 5 June, while the lowest yield was obtained
on 5 July. Crude protein yield increased until May 20, then began to decrease.
During the grazing season, crude protein content, total digestible nutrients
and relative feed value decreased, while ADF and NDF values increased.
Bu çalışma, Uşak ili Merkeze bağlı Kediyünü
köyünde bulunan bir meranın otlatma mevsimi boyunca ot verimi ve kalitesindeki değişimlerin
belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Deneme tesadüf blokları deneme desenine
göre 3 tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada, mera alanını temsil eden 3
farklı bölgede 50 m2’lik otlatmaya kapalı alanlar oluşturulmuştur. 5 Mayıs’tan başlayarak otlatma mevsimi boyunca her 15 günde bir olmak üzere
korunan alanlardan 1’er m2’lik kuadrat ile 3’er
örnek alınmıştır. Araştırmada kuru ot verimi, ham protein oranı, ham protein
verimi, ADF oranı, NDF oranı, toplam sindirilebilir besin maddesi ve nispi
yem değerleri tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, en yüksek kuru ot
verimi 5 Haziran’da elde edilirken, en düşük verim 5 Temmuz’da belirlenmiştir. Ham
protein verimi 20 Mayıs’a kadar artmış, sonra azalmaya başlamıştır. Otlatma
mevsimi boyunca ham protein oranı, toplam sindirilebilir besin maddesi ve nispi
yem değeri azalırken, ADF ve NDF değerleri artmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Eylül 2019 |
Gönderilme Tarihi | 24 Nisan 2019 |
Kabul Tarihi | 26 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.