Bu araştırma, bazı tahılların farklı oranlarda yaygın fiğ (Vicia sativa L.) ile karıştırılarak silaj kalitesine etkisinin araştırılması amacıyla planlanmıştır. Denemede bitki materyali olarak, Faikbey (yulaf), Kendal (arpa), Esin (tritikale) ve Ayaz 08 (yaygın fiğ) çeşitleri kullanılmıştır. Araştırma, Siirt Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri deneme tarlasında kışlık olarak 2019-2020 yılında yürütülmüştür. Çalışmada, arpa (A), çavdar (Ç), tritikale (T), yulaf (Y), yaygın fiğ (YF) yalın ve üçlü karışımların (%75:25, 50:50 ve 25:75) silajlarından oluşmuştur. Araştırma sonucuna göre; silajların ortalama pH değeri 5.39, kuru madde oranı %24.55, ham protein oranı %10.95, asit deterjanda çözünmeyen lif %37.92, nötral deterjanda çözünmeyen lif %59.10, sindirilebilir kuru madde oranı %59.36, kuru madde tüketimi oranı %2.08 ve nispi yem değeri ise 96.77 olarak tespit edilmiştir. Tüm özellikler yönünden incelendiğinde; yüksek ham protein oranı, düşük asit deterjanda çözünmeyen lif, nötr deterjanda çözünmeyen lif oranları ve yüksek nispi yem değeri ile %75 YF ilave edilmesi önerilmektedir.
This study was planned to investigate the effect of some cereals on silage quality by mixing with common vetch (Vicia sativa L.) in different ratios. Faikbey (oat), Kendal (barley), Esin (triticale) and Ayaz 08 (common vetch) varieties were used as plant material in the experiment. The study was conducted in the trial field of Siirt University Faculty of Agriculture in 2019-2020 season. In the study, barley (A), rye (R), triticale (T), oats (Y), common vetch (CV) consisted of silages of plain and triple mixtures (75:25, 50:50 and 25:75%). According to the results of the research, average pH value of silages were 5.39, dry matter ratio was 24.55%, crude protein ratio was 10.95%, acid detergent insoluble fiber was 37.92%, neutral detergent insoluble fiber was 59.10%, digestible dry matter ratio was 59.36%, dry matter consumption rate was 2.08%and relative feed value was determined as 96.77. When examined in terms of all features, it is recommended to add 75% CV with high crude protein ratio, low acid detergent insoluble fiber and neutral detergent insoluble fiber ratios, and high relative feed value.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Haziran 2021 |
Gönderilme Tarihi | 12 Şubat 2021 |
Kabul Tarihi | 24 Şubat 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 16 Sayı: 1 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.