Mevcut çalışmada, soğuk ekstrakte nijer ununun kül, protein ve ham selüloz içeriklerinin, Nijer tohumundan daha yüksek olduğu, buna karşılık, nijer tohumunun, unundan daha yüksek lipit seviyelerine sahip olduğu tespit edilmiştir (p <0.05). Nijer ununun % olarak kül, lipit, protein ve ham selüloz değerleri sırasıyla 7.31, 7.16, 28.80 ve 20.02, tohumunun ise 4.89, 20.61, 19.63 ve 18.96 olarak belirlenmiştir. Doymuş ve doymamış yağ asitleri sırasıyla nijer unu % 20.52 ve % 45.23, tohumunda % 18.78 ve % 53.1, yağında % 25.35 ve % 52.05 olarak belirlenmiştir. Nijer unu, tohumu ve yağının linoleik asit seviyeleri sırasıyla % 37.49, % 41.76 ve % 41.61 olarak en yüksek yağ asidi içeriği olduğu bulunmuştur. Doymuş yağ asitleri arasında, % 9.85 (tohum) ile % 15.76 (yağı) arasında değişen palmitik ve % 3.5 (yağı) ile % 5.48 (tohumu) arasında değişen stearik ile daha yüksek seviyelerde bulunmuştur. Nijer unu ve tohumunun moleküler ağırlık dağılımları 2532 Da ≥ grubunda % 48.74 ve % 42,92 olarak bulunurken, bunu sırasıyla 67000 Da≤ grubunda % 34.46 ve % 38.72, 13700-67000 Da grubunda % 14.18 ve % 15.76, 2532-13700 Da grubunda % 2.72 ve % 2.62 değerleri izlemiştir. Sonuç olarak, yüksek ham selüloz değerleri dışında protein, yağ asidi ve moleküler ağırlık profilleri dikkate alındığında su ürünleri yemlerinde soğuk eksrakte nijer ununun ve tohum yağının orta seviyelerde kullanılması önerilebilir.
In present study, ash, protein, and crude fiber contents of niger meal were higher than that of niger seed. However, niger seed had higher lipid levels than that of niger meal (p<0.05). The ash, lipid, protein and crude fiber values of niger meal were found as 7.31 %, 7.16 %, 28.80 % and 20.02 %, respectively. The ash, lipid, protein and crude fiber values of niger seed were determined as 4.89 %, 20.61%, 19.63% and 18.96 %, respectively. The saturated and unsaturated FAs were determined as 20.52% and 45.23% in niger meal, 18.78% and 53.1% in seed, 25.35% and 52.05% in oil, respectively. The linoleic acid levels of niger meal, seed and oil were 37.49%, 41.76% and 41.61%, as highest FAs respectively. Amongst the saturated FAs, palmitic and stearic acids are found at higher levels with palmitic ranging from 9.85% (niger seed) to 15.76% (oil), and stearic ranging from 3.5% (oil) to 5.48% (seed). α-linolenic acid (ALA) levels of niger seed and niger oil were found as 0.85% and 1.2%, respectively. The MWPs of niger meal and seed were found as 48.74 % and 42.92 % in 2532 Da ≥ group by followed 34.46 % and 38.72 % in 67000 Da ≤ group, 14.18 % and 15.76 % in 13700-67000 Da group, 2.72 % and 2.62 % in 2532-13700 Da group, respectively. Considering taking into account protein, FA and MWPs, except for the high levels of crude fiber it could be suggested to use at moderate levels of niger meal remaining after the extraction of niger seed and seed oil in aquaculture feeds.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agriculture, Dairy and Animal Science |
Journal Section | Research |
Authors |
|
Publication Date | December 17, 2021 |
Published in Issue | Year 2021, Volume 16, Issue 2 |
Bibtex | @research article { sduzfd904848, journal = {Ziraat Fakültesi Dergisi}, issn = {1304-9984}, eissn = {2687-3419}, address = {Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Çünür Isparta}, publisher = {Isparta University of Applied Sciences}, year = {2021}, volume = {16}, number = {2}, pages = {249 - 254}, title = {A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein}, key = {cite}, author = {Naz, Mehmet and Bahadır Koca, Seval and Yigit, Nalan Özgür} } |
APA | Naz, M. , Bahadır Koca, S. & Yigit, N. Ö. (2021). A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein . Ziraat Fakültesi Dergisi , 16 (2) , 249-254 . Retrieved from https://dergipark.org.tr/en/pub/sduzfd/issue/66191/904848 |
MLA | Naz, M. , Bahadır Koca, S. , Yigit, N. Ö. "A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein" . Ziraat Fakültesi Dergisi 16 (2021 ): 249-254 <https://dergipark.org.tr/en/pub/sduzfd/issue/66191/904848> |
Chicago | Naz, M. , Bahadır Koca, S. , Yigit, N. Ö. "A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein". Ziraat Fakültesi Dergisi 16 (2021 ): 249-254 |
RIS | TY - JOUR T1 - A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein AU - MehmetNaz, SevalBahadır Koca, Nalan ÖzgürYigit Y1 - 2021 PY - 2021 N1 - DO - T2 - Ziraat Fakültesi Dergisi JF - Journal JO - JOR SP - 249 EP - 254 VL - 16 IS - 2 SN - 1304-9984-2687-3419 M3 - UR - Y2 - 2021 ER - |
EndNote | %0 Ziraat Fakültesi Dergisi A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein %A Mehmet Naz , Seval Bahadır Koca , Nalan Özgür Yigit %T A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein %D 2021 %J Ziraat Fakültesi Dergisi %P 1304-9984-2687-3419 %V 16 %N 2 %R %U |
ISNAD | Naz, Mehmet , Bahadır Koca, Seval , Yigit, Nalan Özgür . "A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein". Ziraat Fakültesi Dergisi 16 / 2 (December 2021): 249-254 . |
AMA | Naz M. , Bahadır Koca S. , Yigit N. Ö. A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein. ISUBÜ ZFD. 2021; 16(2): 249-254. |
Vancouver | Naz M. , Bahadır Koca S. , Yigit N. Ö. A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein. Ziraat Fakültesi Dergisi. 2021; 16(2): 249-254. |
IEEE | M. Naz , S. Bahadır Koca and N. Ö. Yigit , "A Preliminary Study on the Molecular Weight Profile of Soluble Protein in Niger (Guizotia abyssinica (L.f.)Cass) Protein", Ziraat Fakültesi Dergisi, vol. 16, no. 2, pp. 249-254, Dec. 2021 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.