In present study, ash, protein, and crude fiber contents of niger meal were higher than that of niger seed. However, niger seed had higher lipid levels than that of niger meal (p<0.05). The ash, lipid, protein and crude fiber values of niger meal were found as 7.31 %, 7.16 %, 28.80 % and 20.02 %, respectively. The ash, lipid, protein and crude fiber values of niger seed were determined as 4.89 %, 20.61%, 19.63% and 18.96 %, respectively. The saturated and unsaturated FAs were determined as 20.52% and 45.23% in niger meal, 18.78% and 53.1% in seed, 25.35% and 52.05% in oil, respectively. The linoleic acid levels of niger meal, seed and oil were 37.49%, 41.76% and 41.61%, as highest FAs respectively. Amongst the saturated FAs, palmitic and stearic acids are found at higher levels with palmitic ranging from 9.85% (niger seed) to 15.76% (oil), and stearic ranging from 3.5% (oil) to 5.48% (seed). α-linolenic acid (ALA) levels of niger seed and niger oil were found as 0.85% and 1.2%, respectively. The MWPs of niger meal and seed were found as 48.74 % and 42.92 % in 2532 Da ≥ group by followed 34.46 % and 38.72 % in 67000 Da ≤ group, 14.18 % and 15.76 % in 13700-67000 Da group, 2.72 % and 2.62 % in 2532-13700 Da group, respectively. Considering taking into account protein, FA and MWPs, except for the high levels of crude fiber it could be suggested to use at moderate levels of niger meal remaining after the extraction of niger seed and seed oil in aquaculture feeds.
niger seed niger meal niger oil biochemical compositions molecular weight profiles
Mevcut çalışmada, soğuk ekstrakte nijer ununun kül, protein ve ham selüloz içeriklerinin, Nijer tohumundan daha yüksek olduğu, buna karşılık, nijer tohumunun, unundan daha yüksek lipit seviyelerine sahip olduğu tespit edilmiştir (p <0.05). Nijer ununun % olarak kül, lipit, protein ve ham selüloz değerleri sırasıyla 7.31, 7.16, 28.80 ve 20.02, tohumunun ise 4.89, 20.61, 19.63 ve 18.96 olarak belirlenmiştir. Doymuş ve doymamış yağ asitleri sırasıyla nijer unu % 20.52 ve % 45.23, tohumunda % 18.78 ve % 53.1, yağında % 25.35 ve % 52.05 olarak belirlenmiştir. Nijer unu, tohumu ve yağının linoleik asit seviyeleri sırasıyla % 37.49, % 41.76 ve % 41.61 olarak en yüksek yağ asidi içeriği olduğu bulunmuştur. Doymuş yağ asitleri arasında, % 9.85 (tohum) ile % 15.76 (yağı) arasında değişen palmitik ve % 3.5 (yağı) ile % 5.48 (tohumu) arasında değişen stearik ile daha yüksek seviyelerde bulunmuştur. Nijer unu ve tohumunun moleküler ağırlık dağılımları 2532 Da ≥ grubunda % 48.74 ve % 42,92 olarak bulunurken, bunu sırasıyla 67000 Da≤ grubunda % 34.46 ve % 38.72, 13700-67000 Da grubunda % 14.18 ve % 15.76, 2532-13700 Da grubunda % 2.72 ve % 2.62 değerleri izlemiştir. Sonuç olarak, yüksek ham selüloz değerleri dışında protein, yağ asidi ve moleküler ağırlık profilleri dikkate alındığında su ürünleri yemlerinde soğuk eksrakte nijer ununun ve tohum yağının orta seviyelerde kullanılması önerilebilir.
nijer tohumu nijer unu nijer yağı biyokimyasal bileşimler moleküler ağırlık profilleri
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Hayvansal Üretim (Diğer) |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 17 Aralık 2021 |
Gönderilme Tarihi | 6 Nisan 2021 |
Kabul Tarihi | 21 Eylül 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 16 Sayı: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.