Bu çalışmada Pink Lady ‘Rosy Glow’ elma çeşidinde Metil jasmonate (MeJA) ve Aminoetoksivinilglisin (AVG) uygulamalarının meyve kalite özelliklerine etkileri araştırılmıştır. Araştırmada MeJA’nın 5, 10, 15 ve 20 mM dozları tek başına ve 300ppm AVG ile birlikte ağaçlara püskürtülmüştür. MeJA uygulamaları tahmini hasat tarihinden 4 hafta önce, AVG uygulaması ise tahmini hasat tarihinden 3 hafta önce yapılmıştır. Araştırma sonucunda hasat edilen meyvelerde, meyve boyutları, meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, meyve kabuk renk değerleri, suda çözünebilir toplam kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik (TEA) ve toplam fenolik madde içerikleri incelenmiştir. Ayrıca fenolik bileşenlerden kateşin, epikateşin, klorojenik asit ve sinnamik asit içerikleri de belirlenmiştir. Araştırmada, uygulamaların meyve boyutları, meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, SÇKM ve TEA içerikleri üzerine önemli bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Uygulamaların meyve kabuk renginde L* değeri ile b* değerini de etkilemediği tespit edilmiştir. Ancak kırmızı renk oluşumunu ifade eden a* değeri incelendiğinde meyve kabuk üst rengi bakımından uygulamalar arasında önemli bir farklılık olmamakla birlikte, kabuk zemin rengi bakımından özellikle 10, 15 ve 20 mM MeJA uygulamalarının tek başına ve 300 ppm AVG ile birlikte kullanımının a* değerini artırdığı tespit edilmiştir. Tek başına 300 ppm AVG uygulaması kontrole göre kabuk zemin rengi a* değerini azaltmıştır. Araştırmada 10 ya da 15 mM MeJA + 300 ppm AVG uygulamalarının toplam fenolik madde içeriğini, kontrole göre önemli oranda artırdığı belirlenmiştir. Fenolik bileşenlerden kateşin, epikateşin ve klorojenik asit içeriklerinin genel olarak MeJA uygulamaları ile arttığı, sinnamik asit içeriklerinin ise uygulamalardan etkilenmediği tespit edilmiştir.
ISUBÜ, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi
2019-YL1-0021
Bu çalışma Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi tarafından 2019-YL1-0021 numaralı proje kapsamında desteklenmiştir.
In this study, the effects of Methyl jasmonate (MeJA) and Aminoethoxyvinylglycine (AVG) applications on fruit quality of Pink Lady "Rosy Glow" apple cultivar were investigated. In the study, 5, 10, 15 and 20 mM doses of MeJA were sprayed on trees alone and together with 300ppm AVG. MeJA applications were performed 4 weeks and AVG applications were 3 weeks before the estimated harvest date. As a result of the research, fruit sizes, fruit weight, flesh firmness, fruit skin color values, soluble solids, titratable acidity and total phenolic content of fruits were examined. Additionally, the contents of catechin, epicatechin, chlorogenic acid and cinnamic acid were determined. In the study, it was determined that the applications did not have a significant effect on fruit sizes, fruit weight, flesh firmness, soluble solids and titretable acidity. It has been determined that the applications do not affect the L* and b* colour values. However, the applications of 10, 15 and 20 mM MeJA alone and with 300 ppm AVG were incereased the a* value compared to the control. Application of 300 ppm AVG alone reduced the a* value compared to the control. In the study, it was determined that 10 or 15 mM MeJA + 300ppm AVG applications significantly increased the total phenolic content compared to the control. It was determined that catechin, epicatechin and chlorogenic acid contents generally increased with MeJA applications, while cinnamic acid contents were not affected by the applications.
2019-YL1-0021
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Project Number | 2019-YL1-0021 |
Publication Date | December 17, 2021 |
Submission Date | April 19, 2021 |
Acceptance Date | July 10, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 16 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.