Daralan tarım alanlarının aksine sürekli artış eğilimi gösteren nüfus sebebiyle, tarımsal üretimde hasat öncesi ve hasat sonrası kayıpların minimuma indirgenmesi oldukça önemli hale gelmektedir. Bu çalışmada yüksek etilen üretimine sahip elma türünün ‘Fuji’ çeşidine ait meyvelerde, hasat sonrası kayıpların minimize edilmesi amaçlanarak, kekik ve lavanta yağı uygulanmış ve sonuçlar bakımından bu amaçla ticari olarak en yaygın kullanıma sahip 1-MCP’ye alternatif olabilme imkanları araştırılmıştır. Ağırlık kaybı bakımından kısa ve orta vadede umut verici sonuçlar alınsa da, uygulamaların etkinliği, muhafaza süresinin artışı ile düşüş göstermiştir. 9 aylık muhafaza süresinin sonunda kontrol grubunda yaklaşık %34.6’lık oranda meyve ağırlığı kaybının gerçekleştiği tespit edilirken, ümitvar görülen 400 ppm kekik ile 500 ve 600 ppm lavanta uygulamalarında ise bu değerler sırası ile %23.6, %26.4 ve %27.5 olarak tespit edilmiş olup, 1-MCP (%27.5) ile benzer sonuçlar elde edilmiştir. Depolama öncesi %0.33 olarak belirlenen titre edilebilir asitlik (TEA), kontrol grubunda, depolama süresi boyunca düzenli düşüş göstererek, depolama süresi sonunda %0.13 olarak ölçülmüştür. Suda çözünebilir kuru madde (SÇKM), beklenildiği şekilde, muhafazanın erken döneminde yükselme göstermiş, devamında ise sürekli azalış gözlemlenmiştir. Dokuz aylık muhafaza sonuçları doğrultusunda, SÇKM ve TEA kaybının minimuma indirgenmesinde, 400 ppm kekik ve 500 ppm lavanta uygulamasının ümitvar olduğu sonucuna varılmıştır. İncelenen tüm özellikler bakımından 400 ppm kekik ve 500 ppm lavanta uygulamasının, hasat sonrası kayıpları azaltmak maksadı ile 1-MCP’ye alternatif olabilecekleri söylenebilir.
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (BAP)
201723A124
Çalışma, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu tarafından 201723A124 numaralı proje ile desteklenmiştir.
Contrary to the shrinking agricultural lands, it becomes very important to minimize the pre-harvest and post-harvest losses in agricultural production due to the constantly increasing population. In this study, thyme and lavender oil were applied to the fruits of the 'Fuji' variety of apple species with high ethylene production, with the aim of minimizing post-harvest losses, and the possibilities of being an alternative to 1-MCP, which is the most widely used commercially, were investigated in terms of results. Although promising results were obtained in the short and medium term in terms of weight loss, the effectiveness of the applications decreased with the increase in storage time. At the end of the 9-month storage period, it was determined that approximately 34.6% of fruit weight loss occurred in the control group, while these values were determined as 23.6%, 26.4% and 27.5% in the promising 400 ppm thyme, 500 and 600 ppm lavender applications, and similar results were obtained with 1-MCP (27.5%). Titratable acidity (TEA), which was determined as 0.33% before storage, showed a regular decrease during the storage period and was measured as 0.13% at the end of the storage period in the control group. As expected, the water-soluble dry matter increased in the early period of storage and decreased continuously afterwards. In line with the nine-month storage results, it was concluded that 400 ppm thyme and 500 ppm lavender applications are promising in minimizing the loss of SÇKM and TEA. In terms of all the properties examined, it can be said that 400 ppm thyme and 500 ppm lavender applications can be alternatives to 1-MCP in order to reduce post-harvest losses.
201723A124
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research |
Authors | |
Project Number | 201723A124 |
Publication Date | December 6, 2022 |
Submission Date | March 3, 2022 |
Acceptance Date | July 27, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 17 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.