Okuma yazmayı öğrenmek her bireyin en temel becerilerinden biridir. Bu becerinin kazanımı ve gelişimi ise kişinin aldığı başarılı bir ilk okuma yazma öğretiminden geçmektedir. Eğitim öğretimin başlangıç ve en önemli basmağı olan ilk okuma yazma öğretim sürecinin etkili gerçekleştirilmesi, henüz oyun çağında olan çocuklar için oldukça kritik bir öneme sahiptir. Dikkat süreleri oldukça az olan ve yaptığı etkinliklerden çabuk sıkılan çocuklara, eğitim verilirken çok farklı yöntemler kullanılmaktadır. Alanyazın tarandığında, ilk okuma yazma öğretim sürecinde müzikal içerikle ilk okuma yazma öğretimine yönelik çalışma olmadığı, var olan müzikal içeriklerin ise yaratıcılıktan ve akademik temelden uzak olduğu göze çarpmaktadır. Araştırma, bu ihtiyaçtan yola çıkılarak gerçekleştirilmiştir. Bu araştırmada araştırmacı tarafından ilk okuma yazma öğretimi sürecinde sesi hissetme, tanıma ve ayırt etme aşamasında her bir sesin öğretiminde uygulanmak üzere, öğretilen sesin daha iyi tanınması, hissedilmesi ve ayırt edilmesi için 29 çocuk şarkısı yazılmış ve bestelenmiştir. Araştırma sonunda ise çocuk şarkılarının, öğrencilerin yazma hızlarına ve yazma kurallarına uyma becerilerine etkisi tespit edilmiştir.
Araştırma Eskişehir ilinde yer alan orta sosyoekonomik düzeye sahip bir ilkokulda, deney ve kontrol grubu olmak üzere iki birinci sınıfın öğrencileriyle gerçekleştirilmiştir. Deney grubunu 24, kontrol grubunu ise 19 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma yöntemi olarak gömülü (iç içe) karma desen kullanılmıştır. Araştırmanın temelini yarı deneysel modelin alt alanlarından biri olan eşitlenmemiş kontrol gruplu model oluştururken, nitel araştırma yöntemleri ile de desteklenmiştir. Deney grubundaki öğrenciler 4 ay süreyle her hafta ve haftanın 2 ila 3 günü gözlemlenirken; kontrol grubu öğrencilerinin yazma durumları her ay sonunda kayda alınmıştır. Gözlem süresince elde edilen veriler 11 maddelik “Yazma Becerisi Gözlem Formu”na kaydedilmiş ve araştırma sonunda Excel programı ile analiz edilmiştir. Gözlem sürecinde kontrol grubuna hiç müdahalede bulunulmazken, deney grubunda araştırmacı tarafından 29 ses için yazılan ve bestelenen, 29 adet çocuk şarkısı kullanılarak ilk okuma yazma süreci tamamlanmıştır.
İlk okuma yazma öğretim süreci tamamlandığında, deney ve kontrol grubu öğrencileri okuryazar hale geldiklerinde, yazma becerileri dört farklı boyutta ölçülmüştür: (1. Bakarak yazma, 2. Söyleneni yazma, 3. Anladığını yazma ve 4. Bir konuda fikrini yazma). Bu ölçümlerden elde edilen veriler tablo ve grafiklere dönüştürülerek yorumlanmıştır. Bununla birlikte müzik destekli ilk okuma yazma öğretim sürecinin daha iyi aktarılması adına süreç boyunca kronolojik bir biçimde araştırmacı günlüklerine yer verilmiştir.
Araştırma sonucunda, iki grup arasında deney grubu lehine “Yazma Becerisi Gözlem Formu’nda yer alan 11 maddede ortalama %34’lük bir fark ortaya çıkarken; öğrencilerin dört boyutta ölçülen yazma hızı testlerinde iki grup arasında yine deney grubu lehine 3 dakika süreyle: Bakarak yazma becerisinde 27 harflik, söyleneni yazma becerisinde 61 harflik, anladığını yazma becerisinde 44 harflik ve bir konuda fikrini yazma becerisinde 14 harflik bir fark olduğu ortaya çıkmıştır.
Araştırmada kullanılan çocuk şarkılarının bestelenmesi ve düzenlenmesi aşamasında bizlere yardımcı olana Sn. Öğr. Gör. Dr. Mehmet ALAN'a teşekkürü borç bilirim.
Learning to read and write is one of the most basic and necessary skills of every individual. Being able to learn this skill well requires a good first reading and writing education. Effective realization of teaching process of elementary reading and writing, which is the beginning and most important step of education, is of critical importance for our children who are still in the age of play. Many different methods are used when teaching children in today's age, who have a very short attention span and get bored very quickly from their activities. When the literature was scrutinized, in the teaching process of elementary reading and writing, it is striking that there is no study on teaching elementary reading and writing with musical content, and the existing musical content is far from creativity and academic basis. This research was conducted regarding this need. In the research, 29 children's songs were written and composed by the researcher in order to better recognize, feel and distinguish the taught sound, to be applied in the teaching of each sound at the stage of feeling, recognizing and distinguishing the sound in the teaching process of elementary reading and writing. At the end of the research, the impacts of children's songs on students' writing speed and ability to obey writing rules were determined.
The research was carried out in a primary school with a middle socio-economic level in the province of Eskişehir, in two 1st Grades, the experimental and the control group. The experimental group consisted of 24 students and the control group consisted of 19 students. Embedded (nested) mixed design was utilized as a method. While the unequal control group model, which is one of the sub-fields of the quasi-experimental model, forms the basis of the research, it is also supported by qualitative research methods. While the students in the experimental group were observed two to three days per week for 4 months, the writing status of the control group was recorded at the end of each month. The data obtained during the observation were recorded in the 11-item of "Writing Skills Observation Form" and analyzed with the Excel program at the end of the research. While no intervention was made to the control group during the observation process, the teaching process of elementary reading and writing was completed by using 29 children's songs written and composed by the researcher for 29 letters in the experimental group.
When the elementary reading and writing teaching process was completed and the students in the experimental and control groups became literate, their writing skills were evaluated in four different dimensions: (1. Writing by looking, 2. Writing what is being said, 3. Writing what they understand, and 4. Writing their opinion on a subject). The data obtained from these evaluations were interpreted by converting them into Tables and Charts. In addition, research diaries were included in a chronological order throughout the process so as to better convey the music-assisted elementary reading and writing teaching process.
As a result of the research, there was an average of 34% difference between the two groups in the 11 items calibrated in the "Writing Skill Observation Form" in favor of the experimental group. In the writing speed tests evaluated in four dimensions for three minutes, it was found that there was a difference between the two groups in favor of the experimental group: 27 letters in looking writing, 61 letters in writing what was said, 44 letters in writing what they understood, and 14 letters in writing their opinion on a subject.
Music Elementary reading and vriting via music Writing speeds Writing skills Writing errors.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Studies on Education |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | July 15, 2022 |
Submission Date | March 27, 2022 |
Acceptance Date | July 8, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 7 Issue: 2 |