Araştırma Makalesi

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI

Sayı: Özel Sayı (Ö1) 31 Mart 2022
PDF İndir

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI

Öz

Bireysel farklılıklar doğrultusunda ve öğrencilerin kavrama yeteneklerine göre, kazanımların ve hedeflerin yeniden düzenlendiğini kaynaştırma eğitimi; ülkemizde ve Dünya’da önemini gün geçtikçe arttırmaktadır. Senaryo temelli öğretim fen bilgisi de dahil diğer derslerde öğrencilerin bir konuyu rahatlıkla anlamalarını sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, fen bilgisi öğretmen adaylarının dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye sahip öğrencilere yaklaşımlarında senaryo temelli öğretimin katkısını incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden olan program etkili durum deseni kullanılmıştır. 4 fen bilgisi öğretmen adayı araştırmanın çalışma grubunu oluşturmaktadır. Araştırma verileri, video / ses kaydı ve katılımcılardan alınan günlüklerden elde edilmiştir. Veri analizi için MAXQDA Paket Program kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmen adayları öğrencinin sınıfta dışlandığını, öğretmenin yaşanan olay karşısında doğru tepkiler veremediğini, derse yönelik görsel ve işitsel materyalleri kullanacaklarını, öğrenciyle ders başlamadan önce anlaşma yapacaklarını ve sınıf kurallarının olduğu bir afiş hazırlayacaklarını belirtmiştir. Araştırmanın sonuçlarına bakılarak öğretmen adaylarının uygulama süresince öğrenci ile empati kurduğu ve buna paralel olarak öğrenci için farklı ve orjinal uyarlamalar önerdiği görülmektedir. Araştırma sonucunu destekleyecek şekilde, öğretmen adaylarına lisans süreleri boyunca zorunlu veya seçmeli olarak senaryo temelli kaynaştırma dersi verilmesi önerilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Allen, M. (2015). Field Notes. The SAGE Encyclopedia of Communication Research Methods. (2021, 3 Temmuz). https://methods.sagepub.com/reference/the-sage-encyclopedia-of-communication-research-methods/i5649.xml
  2. Aydın, D., & Tuğluk, M. N. (2020). Okul öncesi öğretmenlerinin öğrenme-öğretmen sürecinde öğretimsel uyarlamalara yer verme düzeylerinin incelenmesi. Ulakbilge, 47, 423-433.
  3. Barcın, S. (2020). Kırgızlara türkçe öğretiminde senaryo temelli öğrenme modelinin dilek kipi öğretimi üzerine etkisi. 3rd International Biltek Conference on Science, Technology & Current Developments in Social Sciences, June 19-20, Adana, Turkey, 159-168.
  4. Batmaz, G., & Çermik, H. (2019). Sınıf öğretmenlerinin kaynaştırma öğrencilerine yönelik yaptıkları öğretimsel düzenlemelerde karşılaştıkları engeller ve aldıkları destekler. Journal of Education Theory and Practical Research, 5(1), 27-38.
  5. Ceylan, V. K.(2020). Senaryo Temelli Scratch Öğretim Programının Öğrencilerin Bilgi İşlemsel Düşünme Becerilerine, Problem Çözme ve Programlama Ünitesi Erişilerine Etkisi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Aydın.
  6. Creswell, J. (2013). Qualitative Inquiry & Research Design : Choosing Among Five Approaches. (3. baskıdan çeviri, 2020, Çev.: Selçuk Beşir Demir, Mesut Bütün).
  7. Çokluk, Ö., Yılmaz, K., ve Oğuz, E. (2011). Nitel bir görüşme yöntemi: odak grup görüşmesi. Kurumsal Eğitimbilim, 4(1), 95-107.
  8. Eripek, S. (2012). Özel Eğitim ve Kaynaştırma Uygulamaları. Süleyman Eripek (Ed). İlköğretimde Kaynaştırma. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Mart 2022

Gönderilme Tarihi

12 Ocak 2022

Kabul Tarihi

7 Şubat 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: Özel Sayı (Ö1)

Kaynak Göster

APA
Mertoğlu, H., Macaroğlu Akgül, E., & Gürbey Usta, Z. B. (2022). FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI. Journal of Sustainable Education Studies, Özel Sayı (Ö1), 21-33. https://izlik.org/JA54PF62RR
AMA
1.Mertoğlu H, Macaroğlu Akgül E, Gürbey Usta ZB. FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI. JSES. 2022;(Özel Sayı (Ö1):21-33. https://izlik.org/JA54PF62RR
Chicago
Mertoğlu, Hatice, Esra Macaroğlu Akgül, ve Zübeyde Burçin Gürbey Usta. 2022. “FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI”. Journal of Sustainable Education Studies, sy Özel Sayı (Ö1): 21-33. https://izlik.org/JA54PF62RR.
EndNote
Mertoğlu H, Macaroğlu Akgül E, Gürbey Usta ZB (01 Mart 2022) FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI. Journal of Sustainable Education Studies Özel Sayı (Ö1) 21–33.
IEEE
[1]H. Mertoğlu, E. Macaroğlu Akgül, ve Z. B. Gürbey Usta, “FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI”, JSES, sy Özel Sayı (Ö1), ss. 21–33, Mar. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54PF62RR
ISNAD
Mertoğlu, Hatice - Macaroğlu Akgül, Esra - Gürbey Usta, Zübeyde Burçin. “FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI”. Journal of Sustainable Education Studies. Özel Sayı (Ö1) (01 Mart 2022): 21-33. https://izlik.org/JA54PF62RR.
JAMA
1.Mertoğlu H, Macaroğlu Akgül E, Gürbey Usta ZB. FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI. JSES. 2022;:21–33.
MLA
Mertoğlu, Hatice, vd. “FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI”. Journal of Sustainable Education Studies, sy Özel Sayı (Ö1), Mart 2022, ss. 21-33, https://izlik.org/JA54PF62RR.
Vancouver
1.Hatice Mertoğlu, Esra Macaroğlu Akgül, Zübeyde Burçin Gürbey Usta. FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ DİKKAT EKSİKLİĞİ ve HİPERAKTİVİTEYE SAHİP ÖĞRENCİLERE YAKLAŞIMLARINDA SENARYO TEMELLİ ÖĞRETİMİN KATKISI. JSES [Internet]. 01 Mart 2022;(Özel Sayı (Ö1):21-33. Erişim adresi: https://izlik.org/JA54PF62RR