Research Article

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi

Volume: 6 Number: 3 December 29, 2022
TR EN

Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, İstanbul Esenyurt ilçesinde görev yapan Beden Eğitimi Öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) kullanım düzeylerinin yaratıcı kişilikleri üzerine etkisini belirlemek ve çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Araştırmamızın örneklemini İstanbul/Esenyurt ilçesinde 2022/2023 yılı içerisinde Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı devlet ve özel okullarında çalışan 97’si kadın, 103’ü erkek toplamda 200 beden eğitimi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen “Kişisel Bilgi Formu”, Günbatar (2014) tarafından oluşturulan “Bilgi ve İletişim Teknolojilerine Tutum Ölçeği” ve Şahin ve Danışman (2017)’ın oluşturduğu “Yaratıcı Kişilik Özellikleri Ölçeği” uygulanmıştır. Verilerin analizinde SPPS 26 Windows paket programı kullanılarak One Way ANOVA testi, Tukey testi, bağımsız gruplar için t-testi uygulanılmış olup anlamlılık değeri p<0,05 olarak belirlenmiştir. Ayrıca, beden eğitimi öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojileri kullanım düzeylerinin yaratıcı kişilikleri üzerine etkisini incelemek amacıyla regresyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak, bilgi ve iletişim teknolojileri (BİT) ölçeğinde cinsiye değişkenine göre erkek beden eğitimi öğretmenlerinin lehine istatistiksel bir farklılık saptanırken, cinsiyet değişkeni ile yaratıcı kişilik özellikleri (YKÖ) ölçeği arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Medeni durum değişkeninde BİT ve YKÖ ölçekleri arasında bekar beden eğitimi öğretmenlerinin lehine anlamlı bir fark bulunmuştur. Araştırmaya katılan beden eğitimi öğretmenlerinin bilgi ve iletişim düzeylerinin yaratıcı kişilik özellikleri üzerinde düşük düzeyde ve pozitif yönde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Beden eğitimi öğretmenlerinin bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik tutumu arttıkça yaratıcı kişilik özelliklerinin de arttığı tespit edilmiştir.

Keywords

References

  1. Ata, B. (2008). Bilim ve Teknolojinin Sosyal Değişime Etkisi. Bilim Teknoloji ve Sosyal Değişme. Ankara: Pegem Akademi Yayınevi.
  2. Beşkonak, İ. (2021). Antrenörlerin Bilgi ve İletişim Teknolojilerini Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilikleri Üzerine Etkisi. Ardahan Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Yükseklisans Tezi.
  3. Celep, M. (2020) Okul öncesi özel eğitimde çalışan öğretmenlerin oyun öğretimine ilişkin öz yeterlikleri ve yaratıcı kişilik özelliklerinin incelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.
  4. Esquivel, G. B. (1997). Teacher behaviors that foster creativity. Educational Psychology Review, 7(2), 185-202.
  5. Günbatar, M. S. (2014). Bilgi ve iletişim teknolojilerine yönelik bir tutum ölçeği geliştirme çalışması. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 15(1), 121-135
  6. Gürsoy, F. (2001). Çocukta Yaratıcılığın Gelişimi, Ankara Üniversitesi Ev Ekonomisi Yüksek Okulu Anaokulu/Anasınıfı Öğretmeni El Kitabı. İstanbul: Ya-Pa Yayınları.
  7. Karasar, N. Bilimsel Araştırma Yöntemi. (24. Baskı). Ankara: Nobel Akademik. 2012.
  8. Kaufman, J.C. ve Sternberg, R. (2010). Creativity. Change: The Magazine of Higher Learning, 39(4), 55-60.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Medicine

Journal Section

Research Article

Publication Date

December 29, 2022

Submission Date

November 11, 2022

Acceptance Date

December 16, 2022

Published in Issue

Year 2022 Volume: 6 Number: 3

APA
Şimşek, İ., & Yorulmazlar, M. M. (2022). Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi. Spor Eğitim Dergisi, 6(3), 181-192. https://doi.org/10.55238/seder.1203029
AMA
1.Şimşek İ, Yorulmazlar MM. Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi. Journal of Sports Education. 2022;6(3):181-192. doi:10.55238/seder.1203029
Chicago
Şimşek, İlknur, and Mehmet Mustafa Yorulmazlar. 2022. “Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi”. Spor Eğitim Dergisi 6 (3): 181-92. https://doi.org/10.55238/seder.1203029.
EndNote
Şimşek İ, Yorulmazlar MM (December 1, 2022) Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi. Spor Eğitim Dergisi 6 3 181–192.
IEEE
[1]İ. Şimşek and M. M. Yorulmazlar, “Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi”, Journal of Sports Education, vol. 6, no. 3, pp. 181–192, Dec. 2022, doi: 10.55238/seder.1203029.
ISNAD
Şimşek, İlknur - Yorulmazlar, Mehmet Mustafa. “Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi”. Spor Eğitim Dergisi 6/3 (December 1, 2022): 181-192. https://doi.org/10.55238/seder.1203029.
JAMA
1.Şimşek İ, Yorulmazlar MM. Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi. Journal of Sports Education. 2022;6:181–192.
MLA
Şimşek, İlknur, and Mehmet Mustafa Yorulmazlar. “Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi Ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi”. Spor Eğitim Dergisi, vol. 6, no. 3, Dec. 2022, pp. 181-92, doi:10.55238/seder.1203029.
Vancouver
1.İlknur Şimşek, Mehmet Mustafa Yorulmazlar. Beden Eğitimi Öğretmenlerinin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kullanım Düzeylerinin Yaratıcı Kişilik Özelliklerine Etkisi. Journal of Sports Education. 2022 Dec. 1;6(3):181-92. doi:10.55238/seder.1203029

Cited By

Journal of Sports Education © 2017 by Ibrahim Erdemir is licensed under CC BY 4.0