Research Article

Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi

Volume: 5 Number: 2 August 30, 2021
TR EN

Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi

Abstract

Bu çalışmanın amacı, büyükler kategorisinde yarışan taekwondo sporcularının antrenörleri ile ilişkilerinin incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda Türkiye büyükler taekwondo yarışmasında yarışacak olan sporcular çalışmanın evrenini oluşturdu. Bu çalışmanın örneklem grubunu, araştırmaya gönüllü olarak katılmak isteyen 98 erkek, 102 kadın sporcu oluşturdu. Verilerin analizinde ve yorumlanmasında, Tanımlayıcı istatistik kullanılarak ölçme araçlarının puan dağılımları belirlendi. Shapiro – Wilk normallik testi yapılarak bütün verilerin normalliği incelendi. Normal dağılım gösteren değişkenler için “paired samples t-test” ile dağılımı normallik göstermeyen veriler için ise, “Wilcoxon” ile tespit edildi. Gruplar arası farklar ise; verilerin dağılımı normal ise “Independent Samples T-Test”, verilerin dağılımı normal değil ise “Mann-Whitney U Test” ile belirlendi. Araştırma sonucuna göre, taekwondo sporcuların antrenörleri ilişkileri bazı değişkenlere göre incelenmiştir. Taekwondo sporcularının, cinsiyet, yaş, spor yaşı, milli olma durumuna göre antrenör ilişkilerinde anlamlı bir fark tespit edilmiştir (p<0,05).

Keywords

References

  1. Abakay, U., Kuru, E. (2011). Profesyonel ve Amatör Futbolcuların Antrenörleri ile Olan İletişim Düzeyi Farklılıklarının Karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dergisi, 13(1), 125-131.
  2. Abakay, U., Kuru, E. (2013). Kadın Futbolcularda Antrenörle İletişim Düzeyi ve Başarı Motivasyonu İlişkisi. Gaziantep University Journal of Social Sciences, 12(1), 20-33.
  3. Ahmad, H. (2014). The coach-athlete relationship in the Middle East: Cultural considerations. Doctoral Dissertation.
  4. Almeida, S. (2018). What makes up the Coach-Athlete Relationship? Doctoral Dissertation. University of Southampton.
  5. Behan, C.M. (2016). A comprehensive understanding of the coach-athlete relationship: a post-secondary Canadian team sport perspective. Doctoral Dissertation.
  6. Biçer, T. (2006). Şampiyonluğun Psikolojisi. Beyaz Yayınları, İstanbul, s.6.
  7. Büyüköztürk, Ş. (2017). Sosyal Bilimler için Veri Analizi El Kitabı. Pegem Akademi.
  8. Güllü, S. (2018). Sporcuların antrenör-sporcu ilişkisi ile sportmenlik yönelimleri üzerine bir araştırma. Spormetre Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, 16(4), 190-204.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Sports Medicine

Journal Section

Research Article

Publication Date

August 30, 2021

Submission Date

May 14, 2021

Acceptance Date

June 25, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 5 Number: 2

APA
Kırkbir, F., Zengin, S., & Aydemir, B. (2021). Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi. Spor Eğitim Dergisi, 5(2), 66-73. https://izlik.org/JA36AS47EC
AMA
1.Kırkbir F, Zengin S, Aydemir B. Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Sports Education. 2021;5(2):66-73. https://izlik.org/JA36AS47EC
Chicago
Kırkbir, Fatih, Samet Zengin, and Burakhan Aydemir. 2021. “Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi”. Spor Eğitim Dergisi 5 (2): 66-73. https://izlik.org/JA36AS47EC.
EndNote
Kırkbir F, Zengin S, Aydemir B (August 1, 2021) Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi. Spor Eğitim Dergisi 5 2 66–73.
IEEE
[1]F. Kırkbir, S. Zengin, and B. Aydemir, “Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi”, Journal of Sports Education, vol. 5, no. 2, pp. 66–73, Aug. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA36AS47EC
ISNAD
Kırkbir, Fatih - Zengin, Samet - Aydemir, Burakhan. “Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi”. Spor Eğitim Dergisi 5/2 (August 1, 2021): 66-73. https://izlik.org/JA36AS47EC.
JAMA
1.Kırkbir F, Zengin S, Aydemir B. Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Sports Education. 2021;5:66–73.
MLA
Kırkbir, Fatih, et al. “Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi”. Spor Eğitim Dergisi, vol. 5, no. 2, Aug. 2021, pp. 66-73, https://izlik.org/JA36AS47EC.
Vancouver
1.Fatih Kırkbir, Samet Zengin, Burakhan Aydemir. Elit Seviyedeki Taekwondo Sporcularına Göre Antrenör Davranışlarının İncelenmesi. Journal of Sports Education [Internet]. 2021 Aug. 1;5(2):66-73. Available from: https://izlik.org/JA36AS47EC

Journal of Sports Education © 2017 by Ibrahim Erdemir is licensed under CC BY 4.0