Research Article

EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ

Number: 24 February 13, 2015
  • Canbaz Yumuşak
TR EN

EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ

Abstract

Türk edebiyatının en önemli şairlerinden Yahya Kemal Beyatlı’nın nesirlerine bakıldığında edebiyattan tarihe, mimarîden siyasete geniş bir yelpazede fikir ürettiği görülmektedir. Yahya Kemal, 1912 yılından ölümüne kadar şiir dışında farklı konularda makale, sohbet, eleştiri, portre, hatıra türünde ürün vermiştir. Çeşitli süreli yayınlardaki yazı ve şiirleri, el yazısı halinde kalan notları şairin ölümünün ardından 1959’da kurulan Yahya Kemal Enstitüsü’nce hazırlanmış ve yayımlanmıştır. Sekiz kitapta toplanan nesirleri, temalarına göre bir araya getirilmeye çalışılmıştır. Bu makale ile Türk edebiyatının en önemli şairlerinden olan Yahya Kemal Beyatlı’nın şu an için sekiz kitapta toplanan nesirleri çerçevesinde öncelikle Türk edebiyatı olmak üzere diğer sosyal bilim alanlarına da önemli katkılarda bulunan bir kültür adamı olduğuna dikkat çekilmeye çalışılmış, sekiz kitapta temalarına göre bir araya getirilen eserleri, yine tematik bir şekilde okunmaya çalışılmış sosyal bilimlerin hemen her alanında geniş bir yelpazede ürettiği fikirler ele alınmıştır.

Keywords

References

  1. AYDA, Adile, (1962), Yahya Kemal Kendi Ağzından Fikirleri ve Sanat Görüşleri, Ankara: Ajans-Türk Matbaası.
  2. BANARLI, Nihad Sami, (1984), Nihad Sami Banarlı’nın Kaleminden Yahyâ Kemal: Bir Dağdan Bir Dağa, İstanbul: Kubbealtı Neşriyatı.
  3. BEYATLI, Yahya Kemal, (1966), Eğil Dağlar İstiklal Harbi Yazıları, İstanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti.
  4. BEYATLI, Yahya Kemal, (1968), Siyasî Hikâyeler, İstanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti.
  5. BEYATLI, Yahya Kemal, (1986), Siyasî ve Edebî Portreler. İstanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti.
  6. BEYATLI, Yahya Kemal, (1990), Mektuplar, Makaleler. İstanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti.
  7. BEYATLI, Yahya Kemal, (1991), Tarih Musâhabeleri. İstanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti.
  8. BEYATLI, Yahya Kemal, (1997), Edebiyata Dair. İstanbul: İstanbul Fetih Cemiyeti.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Archaeology

Journal Section

Research Article

Authors

Canbaz Yumuşak This is me

Publication Date

February 13, 2015

Submission Date

February 13, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Number: 24

APA
Yumuşak, C. (2015). EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 24, 99-119. https://izlik.org/JA42HP22MB
AMA
1.Yumuşak C. EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ. SEFAD. 2015;(24):99-119. https://izlik.org/JA42HP22MB
Chicago
Yumuşak, Canbaz. 2015. “EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, nos. 24: 99-119. https://izlik.org/JA42HP22MB.
EndNote
Yumuşak C (February 1, 2015) EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 24 99–119.
IEEE
[1]C. Yumuşak, “EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ”, SEFAD, no. 24, pp. 99–119, Feb. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA42HP22MB
ISNAD
Yumuşak, Canbaz. “EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 24 (February 1, 2015): 99-119. https://izlik.org/JA42HP22MB.
JAMA
1.Yumuşak C. EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ. SEFAD. 2015;:99–119.
MLA
Yumuşak, Canbaz. “EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, no. 24, Feb. 2015, pp. 99-119, https://izlik.org/JA42HP22MB.
Vancouver
1.Canbaz Yumuşak. EDEBİYATTAN TARİHE, MİMARÎDEN SİYASETE YAHYA KEMAL’İN NESİRLERİ. SEFAD [Internet]. 2015 Feb. 1;(24):99-119. Available from: https://izlik.org/JA42HP22MB

Selcuk University Journal of Faculty of Letters will start accepting articles for 2025 issues on Dergipark as of September 15, 2024.