Research Article

TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Number: 24 February 13, 2015
TR EN

TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Abstract

Son asırlarda ulaşım ve iletişim araçlarının mesafeleri kısaltmasıyla toplumlar arasındaki yakınlaşma kaçınılmaz olmuş ve bu duruma paralel olarak yabancı dil öğretiminin önemi bir kat daha artmıştır. Dünyada durum böyleyken Türkiye’de yabancı dil öğretiminden alınan olumsuz sonuçlar güncel tartışma konusudur. Türkiye’de bireylerin isteklendirilememesi ve uygulanan yanlış yöntemler toplumda yabancı dil öğretimine karşı ciddi ön yargılar oluşturmuştur. Türkiye’de yabancı dil öğretiminin önünde önemli bir problem olarak görülen motivasyon-yöntem sorunları ve çözüm yolları bu makalede irdelenmiştir. Elde edilen bulgular sonucunda Türkiye’de yabancı dil öğretiminde sorun teşkil eden nedenler, motivasyon ve metot temelli problemler olarak tespit edilmiş ve bunlara çözüm önerileri geliştirilmiştir. 

Keywords

References

  1. ALAN, Y. (1994), “Lisan ve İnsan”, Sızıntı Dergisi, Sayı 185, 5.
  2. BAŞKAN, Ö. (2006). Yabancı Dil Öğretimi İlkeler ve Çözümler. İstanbul: Multılıngual Yayınları.
  3. BAYRAM, Z. (1996). Üniversite Öncesi Yabancı Dil Öğretimi. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Sayı 23, 211.
  4. ÇELEBİ, M. D. (2006), “Türkiye’de Anadili Eğitimi ve Yabancı Dil Öğretimi”, Erciyes Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı 21, 286.
  5. ÇİFTÇİ, M. (2003), “Dil ve Edebiyat Öğretiminde Zaman Haritası”, Türklük Bilimi Araştırmaları (TÜBAR), Sayı XIII, 73
  6. DELİÇAY, T. (2007). “Yabancılara Arapça Öğretiminde Mısır Modeli”. Fırat Ü. İlahiyat Fakültesi Dergisi, Yıl 12, Sayı 1, 63-82.
  7. DEMİREL, Ö. (1978), “Yabancı Dil Öğretimi ve Tam Öğrenme”, Eğitim ve Bilim, Sayı 14, 46-50.
  8. EKMEKÇİ, F. Ö. (1983a), “Yabancı Dil Eğitimi Kavram ve Kapsamı”, Türk Dili Dil Öğretimi Özel Sayısı, C:XLVII, 113

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Archaeology

Journal Section

Research Article

Publication Date

February 13, 2015

Submission Date

February 13, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2010 Number: 24

APA
Arslan, M., & Akbarov, A. (2015). TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 24, 179-191. https://izlik.org/JA39MR24NR
AMA
1.Arslan M, Akbarov A. TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. SEFAD. 2015;(24):179-191. https://izlik.org/JA39MR24NR
Chicago
Arslan, Mustafa, and Azamat Akbarov. 2015. “TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, nos. 24: 179-91. https://izlik.org/JA39MR24NR.
EndNote
Arslan M, Akbarov A (February 1, 2015) TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 24 179–191.
IEEE
[1]M. Arslan and A. Akbarov, “TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”, SEFAD, no. 24, pp. 179–191, Feb. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA39MR24NR
ISNAD
Arslan, Mustafa - Akbarov, Azamat. “TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 24 (February 1, 2015): 179-191. https://izlik.org/JA39MR24NR.
JAMA
1.Arslan M, Akbarov A. TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. SEFAD. 2015;:179–191.
MLA
Arslan, Mustafa, and Azamat Akbarov. “TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, no. 24, Feb. 2015, pp. 179-91, https://izlik.org/JA39MR24NR.
Vancouver
1.Mustafa Arslan, Azamat Akbarov. TÜRKİYE’DE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE MOTİVASYON-YÖNTEM SORUNU VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ. SEFAD [Internet]. 2015 Feb. 1;(24):179-91. Available from: https://izlik.org/JA39MR24NR

Selcuk University Journal of Faculty of Letters will start accepting articles for 2025 issues on Dergipark as of September 15, 2024.