Research Article

İki Hunza Masalı ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler

Number: 40 December 24, 2018
  • Nuriye Bilik
TR EN

İki Hunza Masalı ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler

Abstract

Halk edebiyatının sözlü türlerinden olan masallar, ait oldukları toplumların kültürel sembolleridir. Birbirinden farklı kültür ve coğrafyalarda yaşayan insanoğlunun, tarih boyunca yaptığı göç, savaş ve ticaret amaçlı yolculuklarında bu edebi türler de kendi ülkelerinin sınırlarını aşarak karşılaştıkları toplumların sosyal ve kültürel dokularına uyum sağlayarak farklı kimliklere bürünmüşlerdir. Anadolu’da anlatılan herhangi bir masalın, fıkranın veya halk hikâyesinin benzeri ile başka ülkelerin edebiyatlarında karşılaşmak bunu doğrular niteliktedir. Çalışmamızda yer verdiğimiz Hunza halk masallarının isimsiz karakterleri, Türk masallarının sevilen kahramanlarından olan Keloğlan’dan başkası değildir. Bu iki Hunza masalındaki karakterler de bazı Türk masallarında olduğu gibi olumsuz özelliklere sahip Keloğlan’ın benzerleri olarak karşımıza çıkar. Olumsuz özelliklerin yüklendiği bazı Keloğlan masallarında; Keloğlan, kötü kalpli, acımasız, hilekâr, kurnaz, tembel, açgözlü, ahlaksız, tehditkâr bir kişilik sergiler. Hunza masallarındaki Keloğlan’ın benzeri olan karakterler de kurnazlık, düzenbazlık, hilekârlık, acımasızlık ve gaddarlıklarıyla kandırdıkları insanların malına mülküne sahip olup onları ölüme sürüklerler. Çevrelerindeki zavallı, saf, yaşlı ve dürüst insanlara eziyet etmekten çekinmezler. Hayvanlar bile bu acımasızlıktan nasibini alır. Yaptıkları her türlü hainlik ve kötülüğe rağmen racalık makamına kadar yükseldikleri de olur. Kültürler arası ilişkilere dikkat çekmek amacıyla Badnām Şarīr Bhāī kī Kahānī (Adı Çıkmış Haylaz Kardeşin Hikayesi) ve Bad Kār Aurat kī Kahānī (Günahkâr Kadının Hikayesi) başlıklı iki Hunza masalı, Anadolu’daki bazı Keloğlan masallarının benzer metinleri referans verilerek ele alınmıştır.

Keywords

References

  1. Arslan, Ahmet Ali (2000). Kuzey-Doğu Anadolu(Kars) Türk ve Kuzey Britanya Halk Edebiyatlarında Masallar 2. Cilt. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı Yay.
  2. Boratav, Pertev Naili (1998). Zaman Zaman İçinde. İstanbul: Adam Yay.
  3. Çobanoğlu, Özkul (2018). Halk Bilimi Kuramları ve Araştırma Yöntemleri Tarihine Giriş: Ankara: Akçağ Yayınları.
  4. Günay, Umay (1975). Elazığ Masalları (İnceleme) Erzurum: Atatürk Üniversitesi Basımevi.
  5. Hunzai, Abdullah Han (1998). Hunza ki Lok Kahaniyan, Lahore: Sang-e Meel Publications.
  6. Kaya, Korhan (1990). Kathasaritsagara (Masal Irmaklarının Okyanusu) Kritik Çalışması. Ankara: Ankara Ü.
  7. Kaya, Korhan (1995). Hint Masalları, İstanbul: Okyanus Yayıncılık.
  8. Kumartaşlıoğlu, Satı (2006). Balıkesir Masallarında Motif ve Tip Araştırması. Balıkesir: Balıkesir Üniversitesi.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Nuriye Bilik This is me

Publication Date

December 24, 2018

Submission Date

July 17, 2018

Acceptance Date

December 10, 2018

Published in Issue

Year 2018 Number: 40

APA
Bilik, N. (2018). İki Hunza Masalı ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 40, 149-158. https://doi.org/10.21497/sefad.515241
AMA
1.Bilik N. İki Hunza Masalı ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler. SEFAD. 2018;(40):149-158. doi:10.21497/sefad.515241
Chicago
Bilik, Nuriye. 2018. “İki Hunza Masalı Ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, nos. 40: 149-58. https://doi.org/10.21497/sefad.515241.
EndNote
Bilik N (December 1, 2018) İki Hunza Masalı ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 40 149–158.
IEEE
[1]N. Bilik, “İki Hunza Masalı ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler”, SEFAD, no. 40, pp. 149–158, Dec. 2018, doi: 10.21497/sefad.515241.
ISNAD
Bilik, Nuriye. “İki Hunza Masalı Ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 40 (December 1, 2018): 149-158. https://doi.org/10.21497/sefad.515241.
JAMA
1.Bilik N. İki Hunza Masalı ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler. SEFAD. 2018;:149–158.
MLA
Bilik, Nuriye. “İki Hunza Masalı Ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, no. 40, Dec. 2018, pp. 149-58, doi:10.21497/sefad.515241.
Vancouver
1.Nuriye Bilik. İki Hunza Masalı ile Bazı Keloğlan Masal Varyantlarındaki Benzer Motifler. SEFAD. 2018 Dec. 1;(40):149-58. doi:10.21497/sefad.515241

Cited By

Selcuk University Journal of Faculty of Letters will start accepting articles for 2025 issues on Dergipark as of September 15, 2024.