Research Article

Latîfe ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı

Number: 45 June 7, 2021
  • Asiye Çelenlioğlu
TR EN

Latîfe ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı

Abstract

Batı’da görünürlüğünü yitirdikten sonra Doğu’da gündem olmaya devam eden kadın hak ve özgürlükleriyle ilgili sorunlar, hâkim ideoloji tarafından Şark’a mahsus olarak lanse edildiği gibi otoriter rejimlerdeki demokrasi sorunundan beslendiği de göz ardı edilmiştir. Söz konusu bölgede kadın ve vatan olgusu, “namus” temelli bakış açısıyla ulusal tarih yazımında başat rol oynarken Mısır’da kadının ulusal direnişten beslenen özgürlük arayışı, zamanla bireysel bir tavra evrilir. Ülkede kadın hareketiyle ilgili tarihi akış yanında edebî literatür de bu yönde bir birikime sahiptir. Bölge ülkeleri arasında Batı ile teması en erken gerçekleşen Mısır’da, o dönem meydana gelen yeni fikir akımlarından beslenen ilk Mısır romanı Zeynep’e konu olan kadın olgusu, direniş romanları başta olmak üzere edebi literatürde yer almaya devam etmiştir. Latîfe ez-Zeyyât’ın kronolojik olarak Hür Subaylar Darbesinden hemen önce başlayıp on yıllık dilimde Mısır siyasi tarihindeki gelişmelere değindiği Açık Kapı (el-Bâbu’l-Meftûh, 1960) romanında bu mücadele oldukça barizdir. Roman; kadının toplumsal alanda milli direnişten beslenen görünürlüğü, özgürlüğü önündeki gelenek, norm gibi engellerle mücadelesi ve benlik arayışını konu edinmektedir. Söz konusu çalışma gündelik hayatın sıradan eylemleriyle normları esneterek kimliğini inşa eden kadının öznel tavrını genel kavramlarla açıklamayı hedeflemektedir.

Keywords

References

  1. Berâzî, H. (2016). el-Hareketu’n-nisevitteti’l-mısriyye: beyne’l-mevrûsi’s-segâfiyyi ve’n-neşâti’s-siyasiy. İnsaniyât, 2016/74, 11-28.
  2. Bora, A. (2010). Hatırlananlar ve unutulanlar: İslam coğrafyasında modernleşme ve kadın harketleri. Bilig: Türk Dünyası Sosyal Bilimler Dergisi, 2010/53, 51-66.
  3. Cleveland, W. (2008). Modern Ortadoğu Tarihi. İstanbul: Agora Kitaplığı.
  4. Demirtaş, E. (2014). Ortadoğu’da Devlet ve İktidar. İstanbul: Metis Yayıncılık.
  5. Kandiyoti, D. (1997). Cariyeler, Bacılar, Yurttaşlar: Kimlikler ve Toplumsal Dönüşümler. İstanbul: Metis Yayınları
  6. Kemâl, H. (2016). Lemehâtün min Metâlibi’l- Hareketi’l Niseviyye el-Mısriyye abre Târiyhiha. Mısır: Müessesetu’l-Mer’e ve’z-Zâkire.
  7. Lewis, P. (2007). Zainab al-Ghazali: pioneer of Islamist feminism. Michigan Journal of History, 2007/2, 1-47.
  8. Pilcher, J. (2017). Cinsiyet ve cinsiyet eşitsizlikleri üzerine açıklamalar. A. Giddens (Ed.), Sosyoloji Başlangıç Okumaları içinde, (s. 109-119). İstanbul: Say Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Creative Arts and Writing

Journal Section

Research Article

Authors

Asiye Çelenlioğlu This is me
Türkiye

Publication Date

June 7, 2021

Submission Date

July 28, 2020

Acceptance Date

December 19, 2020

Published in Issue

Year 2021 Number: 45

APA
Çelenlioğlu, A. (2021). Latîfe ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, 45, 21-34. https://doi.org/10.21497/sefad.944245
AMA
1.Çelenlioğlu A. Latîfe ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı. SEFAD. 2021;(45):21-34. doi:10.21497/sefad.944245
Chicago
Çelenlioğlu, Asiye. 2021. “Latîfe Ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal Ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, nos. 45: 21-34. https://doi.org/10.21497/sefad.944245.
EndNote
Çelenlioğlu A (June 1, 2021) Latîfe ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 45 21–34.
IEEE
[1]A. Çelenlioğlu, “Latîfe ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı”, SEFAD, no. 45, pp. 21–34, June 2021, doi: 10.21497/sefad.944245.
ISNAD
Çelenlioğlu, Asiye. “Latîfe Ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal Ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi. 45 (June 1, 2021): 21-34. https://doi.org/10.21497/sefad.944245.
JAMA
1.Çelenlioğlu A. Latîfe ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı. SEFAD. 2021;:21–34.
MLA
Çelenlioğlu, Asiye. “Latîfe Ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal Ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı”. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, no. 45, June 2021, pp. 21-34, doi:10.21497/sefad.944245.
Vancouver
1.Asiye Çelenlioğlu. Latîfe ez-Zeyyât’ın El-Bâbu’l-Meftûh (Açık Kapı) Adlı Romanında Kadın Teması Üzerinden Ulusal ve Bireysel Özgürlüğün İnşâsı. SEFAD. 2021 Jun. 1;(45):21-34. doi:10.21497/sefad.944245

Selcuk University Journal of Faculty of Letters will start accepting articles for 2025 issues on Dergipark as of September 15, 2024.