Research Article
BibTex RIS Cite
Year 2006, Issue: 15, 137 - 144, 13.02.2006

Abstract

LA TURQUIE, DEUXIEME PATRIE DE PIERRE LOTl

Year 2006, Issue: 15, 137 - 144, 13.02.2006

Abstract

L'interet de Pierre Loti pour l'Empire Ottoman se montre .graduellement. Loti qui ulent pour la prem/ere fois· en 1870 a Smyrne (İzmir) foule le sol turc. If faudra attendre six ans pour que Jullen Viaud effectue son deuxieme uoyage en Turqule. Lotl y sejourne pres d'un an (mai 1876 - mars 1877). A Constantinop/e Loti se sent a /'aise car c'est une ullfe cosmopoltte ou toutes /es races, toutes fes religions se trouuent m~lees. 11 s'y sentira mleux qu'a Rochefort, sa vilfe nata/e, qui est une petite vlfle de gamison ou il s'etouffe. Loti ne se conformait pas aux regles, aux traditions de son pays ou il etait mal compris et mal aime. A lstanbul, au contraire, installe dans le faubourg d'Eyoub, Lotl s'integre a la popu/at/on, aux habitants de son quartier. 1/ cro!t
qu'll est aime, apprecie, uoire protege. Tout au long de son sejour, ıl ne cesse de proclamer sa jole d' ~tre en Turquie et de se ba/ader aisement. Au retour, deux ans apres il publiera son premier roman Aziyade ou il re/ate /es uif{ages, fes montagnes, fes bols de la côte d'Asle ou d'Europe. D'apres /uf c'est une sorte de paradls perdu qu'il retrouve dans l'ancien emplre ottoman. Charme par le pays, par sa re/lglon, par ses habitants, par son idylle amoureuse, Loti trouva tant de charme en Turquie qu'il ne voulait p/us qultter. De retour en France Loti sera effectivement tres malheureux car it ne pourra oublier nl la Turqule, ni Azlyade. Afors, pour se consoler, lf decore sa maison a Rochefort par des objets qui lui rappellent fa Turquie et Aziyade. 

LOTİ'NİN İKİNCİ VATANI; TÜRKİYE

Year 2006, Issue: 15, 137 - 144, 13.02.2006

Abstract

Loti'nln Osmanlı İmparatorluğuna ilgisi sürekli arlar. İlk kez 1870 yılında 5 günlük bir gezi için İzmlr'e gelen Loti, Türk topraklanna hayran kalır. Altı yıl sonra, Jullen Vıaud (Pierre Loti'nin gerÇX?k ismi) Türkiye'ye ikind ziyaretini gerÇX!kleşirir ve yaklaşık bir yıl kalır. (Mayıs 1876- Mart 1877). Loti, bütün dinlerin, bütün ırklann bir arada bulunduğu İstanbuf'da kendini çok rahat hisse.der. Doğduğu, küçük garnizon şehri Rochefort'ta olduğundan daha mutlu olur. Taşranın görgü kural/an na uymayan Loti kendi memleketinde yani ış anlaşılır, sevilmez ve dışlanır.
Bunun aksine Eyüp'te bir. kenar mahalleye yerleşen Loti, İstanbut'da halka, mahalle sakinlerinin arasına karl§lr, Orada sevildiğini kendisine değer uerifdiğini hatta korunduğunu hisseder. Seyahati boyunaı Türkiye'de bulunmaktan mutlu olduğunu ue burada kendisini öı,g(.Jr hissettiğini dile getirir. Dağlan, köyleri, Asya ya da Avrupa yakasındaki koruluk/an keyfince dolaşabildiğini, pek çok insanın bir günde yaşayabileceği şeyleri bir günde yaşadığını anlatır. Loti'ye göre burası Osmanlı İmparatorluğunda yeniden ortaya çıkan bir çeşit kayıp cennettir. Loti ülkeden, ülke halkından, islamlyelten öylesine büyülenir ki Türkiye'den aynlmak istemez. Fransa'ya döndüğünde ne Türkiye'yl ne de Aziyade'yi unutamaz. Rochefort'taki evinin salonunu Türkiye'yi ve Aziyade'yi habrfatan eşyalarla döşer. Fransa'ya döndükten iki yıl sonra ilk romanı Aziyade'yi yazar. Türkiye'ye ve Aziyade'ye duyduğu sevgi olmasaydı Julien Vıaud hiçbir zaman yazar Pierre Loü olam02.dı. 

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language French
Subjects Archaeology
Journal Section Articles
Authors

Marie- De Saınt-leger This is me

Publication Date February 13, 2006
Submission Date February 13, 2016
Published in Issue Year 2006 Issue: 15

Cite

APA De Saınt-leger, M.-. (2006). LA TURQUIE, DEUXIEME PATRIE DE PIERRE LOTl. Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi(15), 137-144.

Selcuk University Journal of Faculty of Letters will start accepting articles for 2025 issues on Dergipark as of September 15, 2024.