In this study, some physical growing characteristics of grass constituted at green areas in Konya city were investigated for normally and deficit irrigation levels (depletion from the available water of 60%, 50%, 40%, 30% ) and the amount of water deficit was calculated by remaining the grass quality and performance standards.
According to the results, the total cutting numbers for grass plant under normally and deficit irrigation conditions were determined for normally irrigation (depletion 60% of AW) as 11, deficit irrigations (depletion 50%, 40%, 30% of AW) as 7, 5 and 4, during the irrigation period of May-October, respectively. The total cutting weights for unit area within the parcels were also determined for normally irrigation as 2931, deficit irrigations as; 1648, 1059 and 857 gr/m2, respectively. Finally, the alternative irrigation programs were determined for grass plant in Konya climatic conditions.
Bu araştırma ile Konya kent merkezindeki yeşil alanların oluşturulmasında kullanılan çim karışımının, normal ve kısıtlı sulama koşullarındaki (Faydalı su kapasitesinin %60, %50, %40, %30’u kadar sulama suyu) bazı fiziksel gelişim özellikleri incelenerek, çim bitkisinin kalite ve performans standartlarını bozmayacak şekilde sulama suyunda uygulanabilecek kısıt mikta-rı hesaplanmıştır.
Araştırma sonucunda, Mayıs-Ekim aylarını kapsayan sulama döneminde normal ve kısıtlı sulama koşullarında çim bitki-si için toplam biçim sayıları normal sulamada (FSK’nın %60’ı) 11, kısıtlı sulamalarda (FSK’nın %50, %40, %30’u ) ise sırası ile; 7, 5 ve 4 olarak belirlenmiştir. Parsellerdeki birim alana toplam biçim ağırlıkları ise normal sulamada 2931, kısıtlı sula-malarda ise sırası ile 1648, 1059 ve 857 gr/m2 olarak tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre, Konya iklim koşullarında çim bitkisi için alternatif sulama programları ortaya konmuştur.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 25, 2006 |
Submission Date | January 1, 2006 |
Published in Issue | Year 2006 Volume: 20 Issue: 39 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).