The purpose of this study was to determine yield and yield components in Konya conditions of some hybrid sunflower cultivars (SİRENA, P64LL05, P63MM54, SANBRO, EKLLOR, C70165, TRANSOL, ALHAJA, 08TR003, ŞEMS, PR64G46, TUNCA, LG 5580, BOSFORA ve LG 5400). Fifteen different registered and permitted cultivars were used as material in the study. The field experiments were conducted at the randomized complete blocks design with three locations and four replications. In the study, some of the characteristics related to yield such as plant height, head diameter, weight of the 1000 seeds, hectoliter weight and seed yield were investigated. The highest yield, were determined 4163.0 kgha ̄ ˡ (TRANSOL) in Altınekin-Konya location, 4595.0 kgha ̄ ˡ (TRANSOL) in Çumra-Konya location and 4702.0 kgha ̄ ˡ (LG 5580) in Obruk-Konya location. The average of 3 locations was determined 4281.0 kgha ̄ ˡ (TRANSOL).
Araştırma; bazı hibrit ayçiçeği çeşitlerinin Konya koşullarında verim ve verim unsurlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada materyal olarak tescil edilmiş ve üretim izni alınmış onbeş farklı piyasa çeşidi (SİRENA, P64LL05, P63MM54, SANBRO, EKLLOR, C70165, TRANSOL, ALHAJA, 08TR003, ŞEMS, PR64G46, TUNCA, LG 5580, BOSFORA ve LG 5400) kullanılmıştır. Deneme; Tesadüf Blokları Deneme Deseni’ne göre 3 lokasyon (Altınekin-Konya, Çumra-Konya, Obruk-Konya) ve dört tekrarlamalı olarak kurulmuştur. Araştırmada; bitki boyu, tabla çapı, 1000 tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı ve tohum verimi incelenmiştir. Araştırmada lokasyon ve çeşit etkisi incelenen bütün özeliklerde istatistiki anlamda önemli bulunmuştur. Araştırma sonucunda tohum verimi en yüksek Altınekin lokasyonunda 416,3 kg/da (TRANSOL), Çumra lokasyonunda 459,5 kg/da (TRANSOL) ve Obruk lokasyonunda ise 470,0 kg/da (LG 5580) olarak değişmiş, 3 lokasyonun ortalaması ise 428,1 kg/da (TRANSOL) olarak tespit edilmiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 28, 2018 |
Submission Date | May 25, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 32 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).