Research Article
BibTex RIS Cite

Determination of Salt Tolerance of Some Grape Varieties

Year 2006, Volume: 20 Issue: 40, 37 - 42, 25.12.2006

Abstract

This study was performed in order to determine salt tolerance of some grape varieties such as Amasya, Cardinal, Italia and Yalova Incisi during two years (2003 and 2005). Characteristics that were measured were root fresh and dry weight, root moisture, shoot fresh and dry weight, shoot moisture, plant fresh and dry weight, plant moisture, cutting moisture, shoot length, node number and leaf number. Salt tolerance of the rootstocks was determined by tolerance rate and index values on the basis of shoot and root dry weights, and interpreted with plant viability. It was concluded that Amasya was the most re-sistant against salt, followed by Cardinal. The least resistance was observed on Italia and Yalova Incisi.

Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Tuza Toleranslarının Belirlenmesi

Year 2006, Volume: 20 Issue: 40, 37 - 42, 25.12.2006

Abstract

Bu araştırma, sofralık çeşitlerden Amasya, Cardinal, Italia ve Yalova İncisi üzüm çeşitlerinin tuza toleranslarının tespit edilebilmesi amacıyla, 2003 ve 2005 yıllarında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Sökülen tek gözlü kalemlerde kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, kök nemi, sürgün yaş ağırlığı, sürgün kuru ağırlığı, sürgün nemi, bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı, bitki nemi, kalem nemi, sürgün uzunluğu, boğum sayısı ve yaprak sayısı parametreleri belirlenmiştir. Ayrıca, anaçların tuza tole-ranslarının daha net bir şekilde saptanabilmesi amacıyla bitki canlılığı ile sürgün ve bitki kuru ağırlıkları bazındaki tolerans oranı ve tolerans indeksi hesaplanmıştır. Sonuç olarak bütün parametreler bir arada değerlendirildiğinde, en yüksek konsant-rasyonlarda (15000 mg/L ve 20000 mg/L) bile tuza en fazla tolerans gösteren çeşidin Amasya üzüm çeşidi olduğu tespit edil-miştir. Bu çeşidi Cardinal üzüm çeşidi izlemiş, Italia ve Yalova İncisi üzüm çeşitleri ise tuza daha az tolerans gösteren çeşitler olarak belirlenmiştir.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Horticultural Production
Journal Section Research Article
Authors

N Mücella Müftüoğlu This is me

Alper Dardeniz This is me

Ali Sungur This is me

Hamit Altay This is me

Publication Date December 25, 2006
Submission Date January 1, 2006
Published in Issue Year 2006 Volume: 20 Issue: 40

Cite

EndNote Müftüoğlu NM, Dardeniz A, Sungur A, Altay H (December 1, 2006) Determination of Salt Tolerance of Some Grape Varieties. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 20 40 37–42.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).