Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Determination of Salt Tolerance of Some Grape Varieties

Yıl 2006, Cilt: 20 Sayı: 40, 37 - 42, 25.12.2006

Öz

This study was performed in order to determine salt tolerance of some grape varieties such as Amasya, Cardinal, Italia and Yalova Incisi during two years (2003 and 2005). Characteristics that were measured were root fresh and dry weight, root moisture, shoot fresh and dry weight, shoot moisture, plant fresh and dry weight, plant moisture, cutting moisture, shoot length, node number and leaf number. Salt tolerance of the rootstocks was determined by tolerance rate and index values on the basis of shoot and root dry weights, and interpreted with plant viability. It was concluded that Amasya was the most re-sistant against salt, followed by Cardinal. The least resistance was observed on Italia and Yalova Incisi.

Bazı Sofralık Üzüm Çeşitlerinin Tuza Toleranslarının Belirlenmesi

Yıl 2006, Cilt: 20 Sayı: 40, 37 - 42, 25.12.2006

Öz

Bu araştırma, sofralık çeşitlerden Amasya, Cardinal, Italia ve Yalova İncisi üzüm çeşitlerinin tuza toleranslarının tespit edilebilmesi amacıyla, 2003 ve 2005 yıllarında iki yıl süreyle yürütülmüştür. Sökülen tek gözlü kalemlerde kök yaş ağırlığı, kök kuru ağırlığı, kök nemi, sürgün yaş ağırlığı, sürgün kuru ağırlığı, sürgün nemi, bitki yaş ağırlığı, bitki kuru ağırlığı, bitki nemi, kalem nemi, sürgün uzunluğu, boğum sayısı ve yaprak sayısı parametreleri belirlenmiştir. Ayrıca, anaçların tuza tole-ranslarının daha net bir şekilde saptanabilmesi amacıyla bitki canlılığı ile sürgün ve bitki kuru ağırlıkları bazındaki tolerans oranı ve tolerans indeksi hesaplanmıştır. Sonuç olarak bütün parametreler bir arada değerlendirildiğinde, en yüksek konsant-rasyonlarda (15000 mg/L ve 20000 mg/L) bile tuza en fazla tolerans gösteren çeşidin Amasya üzüm çeşidi olduğu tespit edil-miştir. Bu çeşidi Cardinal üzüm çeşidi izlemiş, Italia ve Yalova İncisi üzüm çeşitleri ise tuza daha az tolerans gösteren çeşitler olarak belirlenmiştir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Bahçe Bitkileri Yetiştirme ve Islahı
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

N Mücella Müftüoğlu Bu kişi benim

Alper Dardeniz Bu kişi benim

Ali Sungur Bu kişi benim

Hamit Altay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2006
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 20 Sayı: 40

Kaynak Göster

EndNote Müftüoğlu NM, Dardeniz A, Sungur A, Altay H (01 Aralık 2006) Determination of Salt Tolerance of Some Grape Varieties. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 20 40 37–42.

Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY NC) ile lisanslanmıştır.