Twentyfour branded and non-branded 24 sausage specimens were examined for presence of Listeria spp. Listeria isolation were performed in two enrichment periods, according to FDA (Food and Drug Administration) approved method as described by Lovett and Hitchins. After 48-hours enrichment period, one Listeria monocytogenes (4.16%), two Listeria innocua (8.33%) proliferated in branded sausages, and there were two L.monocytogenes (8.33%), four L.innocua (16.66%) in non-branded sausages (total 9, 18.75%). There were difference in Listeria numbers between in branded and in non-branded sausages (p>0.05). We may conclude that sausages are not contaminated with L. monocytogenes with a potential to create infection.
Konya ilinde tüketime sunulan markalı ve markasız toplam 48 sucuk örneği Listeria türleri yönünden ince-lendi. Listerialar’ın izolasyonları FDA tarafından öngörülen Lovett ve Hitchins’in bildirdiği metoda göre iki ayrı zenginleştirme süresi ile yapılmıştır. 48 saat zenginleştirme süresinde markalılarda 1 adet (%4.16) Listeria monocytogenes, 2 adet (%8.33) Listeria innocua, markasızlarda 2 adet (%8.33) L.monocytogenes, 4 adet (%16.66) L.innocua olmak üzere toplam 9 adet (%18.75) Listeria türü izole edilmiştir. Sonuçlar istatistiksel olarak chi square metodu ile analiz edilmiştir. Markalı ve markasız sucuk örneklerinde üreyen Listeria türleri arasında anlamlı bir fark bulunmuştur(p>0.05). Konya’da tüketime sunulan sucukların Listeriozis açısından rezerv oluşturmayacağı düşüncesine varılmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Engineering |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 25, 2007 |
Submission Date | January 1, 2007 |
Published in Issue | Year 2007 Volume: 21 Issue: 41 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).