Research Article
BibTex RIS Cite

Effect of Different Grain Size on the Quality of Bread Wheat

Year 2014, Volume: 1 Issue: 1, 27 - 33, 25.06.2014

Abstract

The usage purpose of grain of wheat and the pricing is made greatly according to grain size and quality traits. This study was conducted with 6 bread wheat varieties (Ahmetaga, Bezostaya-1, Ekiz, Konya-2002, Pehlivan and Tosunbey) in a randomized block design with 3 replications. Grain sizes (2.2-2.5-2.8 mm) of the varieties in the trial were determined, the effect of grain size on some physical, chemical and rheological properties were aimed to determine in this study. Grain size varied according to the varieties and affected the quality traits. As the grain size increased, thousand grain weight, zeleny sedimentation, mixograph peak height and mixograph total area increased. As the grain size decreased, protein content, dry gluten, grain hardness and mixograph development time increased.

Farklı Tane İriliğinin Ekmeklik Buğday Kalitesine Etkisi

Year 2014, Volume: 1 Issue: 1, 27 - 33, 25.06.2014

Abstract

Buğday tanesinin kullanım amacı ve fiyatlandırılması büyük ölçüde tane iriliği ve kalite özelliklerine göre yapılmaktadır. Bu çalışma 6 ekmeklik buğday çeşidiyle (Ahmetağa, Bezostaya-1, Ekiz, Konya-2002, Pehlivan ve Tosunbey) tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede yer alan çeşitlerin farklı tane irilikleri (2.2-2.5-2.8 mm) tespit edilmiş, tane iriliğinin bazı fiziksel, kimyasal ve reolojik özellikleri üzerine etkilerini belirlenmesi amaçlanmıştır. Tane iriliği çeşitlere göre farklılık göstermiş ve kalite özelliklerini etkilemiştir. Tane iriliği arttıkça; Bin tane ağırlığı, zeleny sedimantasyon, miksograf pik yüksekliği ve miksograf toplam alan değeri artmıştır. İrilik azaldıkça ise protein oranı, kuru gluten, tane sertliği, miksograf gelişme zamanı artmıştır.

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agronomy
Journal Section Research Article
Authors

Seydi Aydoğan This is me

Mehmet Şahin This is me

Aysun Göçmen Akçacık This is me

Enes Yakışır This is me

Publication Date June 25, 2014
Submission Date January 10, 2014
Published in Issue Year 2014 Volume: 1 Issue: 1

Cite

EndNote Aydoğan S, Şahin M, Göçmen Akçacık A, Yakışır E (June 1, 2014) Effect of Different Grain Size on the Quality of Bread Wheat. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 1 1 27–33.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).