This study, conducted in Diyarbakir, examined the plant traits of different seed types of chickpea at four plant popula-tion densities. Trail was consist of three seed types of chickpea, which large seeded, small seeded and small desi and four plant populations densities which 20, 30, 40, and 50 plants/m2. The effect of plant population densities on varieties was different for plant height and number of branches per plant, and plant population densities were unaffected the some varieties for this traits. As plant population densities increased from 20 to 50 plants/m2 the seed yield increased by 18% for large seeded. As plant population increased from 20 to 40 plants/m2 the seed yield increased by 24% for small seeded and by 57% for desi. As results, 40 plants/m2 densities optimum for the maximum seed yield at all seed sized
Bu araştırma, nohutta farklı bitki sıklıklarının farklı tane tipleri ve bunların sahip olduğu farklı bitkisel karakterlere etkisini incelemek amacıyla Diyarbakır ekolojik şartlarında yürütülmüştür. Denemede iri, küçük taneli ve desi tip nohut-lar ile 20, 30, 40 ve 50 bitki/m2 bitki sıklıkları kullanılmıştır. Bitki boyu ve dal sayısı yönünden bitki sıklıklarının çeşitler üzerindeki etkisi farklıdır. Bazı çeşitlerin bitki boyları ve dal sayıları bitki yoğunluğundan etkilenmemiştir. Bitkide dal, bakla ve tane sayısı ve bitki başına verimin maksimum değerleri tüm tiplerde 20 bitki/m2 bitki sıklığında elde edilmiştir. Tohum oranları metrekarede 20 bitki yoğunluğundan 50 bitki yoğunluğuna yükseltiğinde tane verimi iri tanelilerde % 18 oranında, küçük tanelilerde bitki yoğunluğu 20 bitki/m2’den 40 bitki/m2’ye yükseldiğinde % 24 artmıştır. Desi tipte en düşük tane verimi, en yüksek ve ne düşük bitki sıklıklarında saptanmıştır. Tüm tohum iriliklerinde 40 bitki/m2 yoğunluğu yüksek verim vermiştir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agronomy |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 25, 2012 |
Submission Date | January 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 26 Issue: 2 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).