Symbiotic microorganisms provide significant benefits in vineyards like other plants such as usefulness for free nitrogen fixing from air, phosphate transformation in soil, making plant roots capable of water and mineral achievement, balancing nutrition of plants, developing the resistance of plants to biotic and abiotic stress factors. Mychorrhizae, due to the positive effects of the specified strains in some genus have increasingly being used in farming to take advantage of the effects as pure strains and/or mycorrhizal preparation. In this study, some symbiotic mychorrhizae as Bio-one (Azotobacter vinelandii, Clostridium pasteurianum), Bioplin (Azotobacter chroococum, Azotobacter vinelandii), Vitormone (Azotobacter chroococum, Azotobacter vinelandii) and Endo Roots (Glomus intraradices, G. mossea, G. aggregatum, G. clarum, G. monosporus, G. deserticola, G. brasilianum, G. etunicatum, and Gigaspora margarita) in commercial preparations were used. Mychorrhizae cocktails applied to the grapevine rootstock cuttings were 41 B, 99 R, 110 R, 140 Ru and 1103 P, in 1:1 perlite peat mix by directly planting into the tubse, at the end of spring at bud break stage. Plant nutrition, vegetative growth and plant growth level were investigated. Commercial preparations of the mychorrhizae strains marketing in our country colonized in the short time on the roots of applied grape rootstocks' cuttings and affected the mineral nutrition of young plants at different levels. By Potted Grapevine Standard number TSE 3981, plant growth values were positively affected and the results were hopeful for grape rootstock propagations.
Simbiyotik mikroorganizmalar, diğer bitkilerde olduğu gibi bağcılıkta da havanın serbest azotunun bağlanması, topraktaki fosfatın dönüşümü, bitkilerin su ve minerallere daha kolay ulaşması, dengeli beslenme, biyotik ve abiyotik stres faktörlerine karşı bitki direncinin sağlanması gibi önemli yararlar sağlamaktadır. Olumlu etkileri belirlenen türlerin bazı streinlerinden yetiştiricilikte yararlanılmak üzere saf veya mikorizal preparasyonlar halinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. Bu çalışmada, bazı simbiyotik canlıların karışımı olarak hazırlanan Bio-one (Azotobacter vinelandii, Clostridium pasteurianum), Bioplin (Azotobacter chroococum, Azotobacter vinelandii), Vitormone (Azotobacter chroococum, Azotobacter vinelandii) ve Endo Roots (Glomus intraradices, G. mossea, G. aggregatum, G. clarum, G. monosporus, G. deserticola, G. brasilianum, G. Etunicatum ve Gigaspora margarita) adlı ticari preparat halindeki mikoriza kokteylleri kullanılmıştır. Yetiştirme ortamı olarak 1:1 oranında perlit torf karışımı içeren tüplere doğrudan dikilen 41 B, 99 R, 110 R, 140 Ru ve 1103 P asma anacı çeliklerine, ilkbahar sonunda çeliklerde tomurcuklar uyanıp büyümeye geçtikleri dönemde uygulanmıştır. Mikorizaların bitki besleme, vegetatif gelişme ve fidan gelişme düzeylerine etkileri incelenmiştir. Ülkemizde kullanıma sunulan ticari preparatlarının ihtiva ettiği mikoriza streinleri, denendikleri asma anaçları çeliklerinden gelişen köklerde kısa sürede koloni oluşturup genç fidanların mineral beslenmesini farklı düzeylerde etkilemişlerdir. TSE 3981 nolu Tüplü Asma Fidanı Standardı dikkate alınarak değerlendirildiğinde fidan gelişme değerleri olumlu yönde etkilenmiş ve ümit var sonuçlara erişilmiştir
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Horticultural Production |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2012 |
Submission Date | January 1, 2012 |
Published in Issue | Year 2012 Volume: 26 Issue: 3 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).