Research Article
BibTex RIS Cite

The Determination of Porosity Rate on The Different Moisture Content of Several Crops

Year 1991, Volume: 1 Issue: 1, 55 - 62, 15.02.1991

Abstract

To know the amount of void space of kernel crops is on important parameter to desing of drying and aeration equipment. The porostiy depends on the resistance encountered in moving air through grain and also heat conduction coefficient of grain. In this study, the amount of void space of several second crops was determinated and the relationships between the different moisture content and the amount of void space calculat- ed and were showed on the regsession graphics for three different crops. As aresults the correlation coefficients between them for soybean, corn, and lentil were obtained as r=0.95, г=0.99, г=0.97 respectively.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Anonymous, 1972. "Tahıl ve Tahıl Mamüllerinin Rutubet Miktarının Tayini". TS 1135, Ankara. Chung, D., H. Converse, 1969. "Effect of Moisture Content on Some Physi- cal Properties of Grain". Am. Soc. Agric. Eng. 12. 720-725. Day, C., 1969. "Effect of Conditioning and Other Factors on Resistance of Hay to Air Flow". Am. Soc. Agric. Eng. 6. 199-201. Doğantan, Z. S., İ.K. Tuncer, 1988. "Daneli Ürünlerde Boşluk Oranının Saptanması". Tarımsal Mekanizasyon II. Ulusal Kongresi, Erzurum. 337-343. Mohsenin, N.N., 1980. "Physical Properties of Plant and Animal Materi- als". Gordon and Breach, Science Publishers, Inc. New York. 742. Sıtkei, G., 1986. "Mechanics of Agricultural Materials". Akademial kiab- lo, Budapest, Hungary. 483. Thompson, R.A., G.W. Isaacs. 1967. "Porosity Determinations of Grain and Seeds With an Air-Comparison Pycnometer". Transactions of the ASAE. 693-696. Uluöz, M., 1965. "Buğday Un ve Ekmek Analiz Metodları" Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 57, İzmir.

Bazı Tarımsal Ürünlerin Farklı Nem Seviyelerindeki Boşluk Oranlarının Belirlenmesi

Year 1991, Volume: 1 Issue: 1, 55 - 62, 15.02.1991

Abstract

Daneli ürünlerin boşluk oranlarının bilinmesi, kurutma ve havalandırma sistemlerinin dizaynı için önemli bir parametredir. Boşluk oranları; daneli ürünlerin hava akımına karşı gösterdiği direnç ve de materyalin ısı iletim katsayıları ile ilgilidir. Bu çalışmada, kurutma problemi olan bazı ikinci ürünlerin boşluk oranları belirlenmiş ve ürünlerin değişik nem seviyelerindeki boşluk oranlarıyla ilgili regresyon eğrileri verilmiştir. Sonuçda, ürünlerin nem yüzdeleri ile porozite değerleri arasındaki korelasyon katsayısı soya da r=0.95, mısırda r=0.99, mercimekde r=0.97 olarak elde edilmiştir.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Anonymous, 1972. "Tahıl ve Tahıl Mamüllerinin Rutubet Miktarının Tayini". TS 1135, Ankara. Chung, D., H. Converse, 1969. "Effect of Moisture Content on Some Physi- cal Properties of Grain". Am. Soc. Agric. Eng. 12. 720-725. Day, C., 1969. "Effect of Conditioning and Other Factors on Resistance of Hay to Air Flow". Am. Soc. Agric. Eng. 6. 199-201. Doğantan, Z. S., İ.K. Tuncer, 1988. "Daneli Ürünlerde Boşluk Oranının Saptanması". Tarımsal Mekanizasyon II. Ulusal Kongresi, Erzurum. 337-343. Mohsenin, N.N., 1980. "Physical Properties of Plant and Animal Materi- als". Gordon and Breach, Science Publishers, Inc. New York. 742. Sıtkei, G., 1986. "Mechanics of Agricultural Materials". Akademial kiab- lo, Budapest, Hungary. 483. Thompson, R.A., G.W. Isaacs. 1967. "Porosity Determinations of Grain and Seeds With an Air-Comparison Pycnometer". Transactions of the ASAE. 693-696. Uluöz, M., 1965. "Buğday Un ve Ekmek Analiz Metodları" Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 57, İzmir.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Machines
Journal Section Research Article
Authors

Kazım Çarman This is me

Hüseyin Öğüt This is me

Publication Date February 15, 1991
Submission Date October 10, 1990
Published in Issue Year 1991 Volume: 1 Issue: 1

Cite

EndNote Çarman K, Öğüt H (February 1, 1991) The Determination of Porosity Rate on The Different Moisture Content of Several Crops. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 1 1 55–62.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).