Two experiment with growing Japanese Quail were conducted to evaluate of the effect of supplementing various enzymes the diets based on wheat or barley on the performance and utilization of energy. In experiment 1, five crude enzyme preparation; Avizyme Tx (ATX), Roxazyme G (RG). Allzyme Cellulase (S). Econase wheat P (EWP) and EWP+S were added to the ration based on wheat. ATx and S enzymes were gave the highest performance result when they compared with control group. The greatest increase in apperent metabolizable energy of ration was noted with EWP (11.2%) and S (8.4%). One unsupplemented and five rations supplemented enzymes (ASx, RG, betaglucanase (BG), S and BG+S based on barley were used in the experiment 2. All measured characters in Japanese quail were decreased when the different enzymes preparation were added to diet based on barley and in this respect differences among enzymes was big.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Gelişmekte olan bıldırcınlarda. buğday veya arpaya dayalı rasyonlara çeşitli enzim preparatları ilavesinin performans ve rasyon enerjisinin kullanımına etkisini değerlendirmek için iki araştırma yapılmıştır. Birinci denemede buğdaya dayalı bir rasyona 5 enzim preparatı, Avizyme Tx(ATX), Roxazyme G (RG). Allzyme Cellulase (S), Econase wheat P (EWP) ve EWP+S kullanılmıştır. Kontrol grubu ile karşılaştırıldığında en yüksek performans değerleri ATx ve S enzimleri ile elde edilmiştir. S ve EWP enzimleri ile rasyonun zahiri metabolik enerji değerinde sırasıyla % 8.4 ve 11.2 artış olmuştur. Enzim preparatları bıldırcınların karkas ağırlığı ve % karın yağını etkilememiştir. İkinci denemede arpaya dayalı bir rasyona 5 enzim preparatı; Avizyme Sx (ASX), RG, Beta glukanaz (BG), S ve BG+S ilave edilmiştir. Arpaya dayalı rasyona farklı enmiz preparatlarının ilavesi ölçülen bütün kriterlerde düşmeye yol açmıştır. Ancak enzimler arasında büyük farklılıklar mevcuttur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Poultry Farming and Treatment |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1996 |
Submission Date | January 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 10 Issue: 12 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).