A study was conducted to determine the effect of adding phytase at different levels on serum phosphorus level (SPL), toe ash (TA) as a measure utilization of phosphorus and performance of broiler chicks fed diets containing normal and lower levels of available phosphorus (AP). Twelve treatments consisting of three levels AP (0.20, 0.35, 0.50%) and four levels phytase (0, 500, 1000, 1500 ünite) in 3x4 factorial arrangement were used with two replicates of the birds each. Total of 240 unsexed chicks were fed with starter diets for firts three weeks and finisher diets during the next three weeks of the experiment. All diets were isocaloric and isonitrogenous. Measured all parameters except feed / gain ratio at six weeks of age when the groups fed diet containing 0.20% AP were significantly lower than that of groups fed with 0.35 or 0.50% AP, but phosphorus levels of ration did not significantly effect the feed / gain ratio. Adding increasing levels of phytase to diets significantly and in quadratic Increased body weight, gain and did not effect feed consumption, feed / gain ratio and TA. Increase in SPL, when the level of added enzyme to ration was increased, was linear, but only chicks fed 1500 ünite phytase (7.52 mg/dl) was signicantly higher (P<0.05) than those fed diet without phytase (4.33 mg/dl). Phytase supplementatin of diet containing 0.20% AP resulted in nonlinear but signifcant increase (P<0.01) in body weight, gain and TA and resulted in linear increase (P<0.05) in SPL. Chicks fed diet containing 0.20% AP without phytase had the lowest values with regard to measured variables compared to other groups. No one measured variables did not significantly effected by adding phytase to diets with 0.35 and 0.50% AP.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Normal ve düşük seviyede kullanılabilir fosfor (KP) içeren rasyonlara farklı seviyelerde fitaz enzimi ilavesinin broylerler de performans ve fosforun kullanılabilirliğini bir ölçüsü olan serum fosfor seviyesi (SFS) ve parmak külüne (PK) etkisini tespit etmek amacıyla bir araştırma yapılmıştır. Üç x 4 faktöryel deneme planında, 3 KP seviyesi (% 0.20, 0.35 ve 0.50) ve 4 ſitaz seviyesinin (0, 500, 1000, 1500 Ünite) oluşturduğu, her birinde 10 civcivin bulunduğu 12 muamele 2 tekerrürlü olarak denenmiştir. Karışık cinsiyette toplam 240 adet civciv ilk 3 hafta isokalorik, isonitrojenik başlatma, müteakip 3 haftada ise bitirme rasyonları ile yemlenmişlerdir. Yüzde 0.20 KP içeren rasyonlarla beslenen grupların 6 haftalık yem/canlı ağırlık artış-CAA oranları (yem değerlendirme katsayısı) hariç ölçülen diğer bütün parametreler % 0.35 ve 0.50 KP içeren gruplardan önemli derecede düşük bulunmuş ise de rasyon P seviyesi yem değerlendirme katsayısını önemli derecede etkilememiştir. Broyler rasyonlarına artan seviyede fitaz ilavesi ile CA, CAA önemli dere- cede ve doğrusal olmayan bir şekilde artarken yem tüketimi, yem değerlendirme katsayısı ve PK önemli derecede etkilenmemiştir. Rasyonda artan enzim seviyesi ile birlikte SFS doğrusal bir şekilde artmış ise de sadece 1500 ünite ſitazla beslenen piliçlerin SFS (7.52 mg/dl), enzimsiz rasyonla beslenen gruptan (4.33 mg/dl) önemli derecede yüksek (P<0.05) bulunmuştur. Yüzde 0.20 KP içeren rasyona fitaz ilavesi, CA, CAA ve PK'nü doğrusal olmamakla beraber önemil derecede (P<0.01) artırırken SFS'ni önemli derecede ve doğrusal bir şekilde arttırmıştır. Diğer gruplarla karşılaştırıldığında % 0.20 KP ve enzimsiz rasyonla beslenen broylerler, ölçülen bütün değişkenler bakımından en düşük değerleri verirken % 0.35 ve 0.50 KP İçeren rasyonlara fitaz ilavesi hiç bir değişkeni önemli derecede etkilememiştir.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Poultry Farming and Treatment |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 1996 |
Submission Date | January 1, 1996 |
Published in Issue | Year 1996 Volume: 10 Issue: 13 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).