This study has been made to determine the relationships between climatic parameters and sugar content of sugar beet produced in Konya plain. In 1993 and 1994 (July-October), the correlations between mountly mean sugar content of sugar beet and rainfall, air temperature, average hours of sunshine, the amount of daily calorie of solar radiation and wind velocity were statistically significant. In 1993 and 1994 for the above climatic parameters correlation cofficiants were as follow (for 1993, г= 0.658*, r=-0.926**, г= -0.936**, r=-0.697*, г= -0.704*; for 1994, r= 0.798**, r=-0.696*, r=0.786**, r=-0.680*, г=-0.597*, respectively). According to Path analysis results, the direct and indirect effects of air temperature, average hours of sunshine the amount of daily calorie of solar radiation and rainfall on sugar content of sugar beet were higher than the other climatic parameters.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Bu çalışma, Konya ovasında şeker pancarının aylık ortalama şeker varlığı değerleri ile iklim faktörleri arasındakı ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. 1993 ve 1994 yıllarında (Temmuz-Ekim) şeker pancarının aylık ortalama şeker varlığı değerleri ile iklimsel faktörlerden yağış, sıcaklık, güneşlenme müddeti, güneş ışınları şiddetinin günlük kalori toplamı ve rüzgar hızı arasında istatistiki olarak önemli ilişkiler bulunmuştur (sırasıyla 1993 yılında, r= 0.658*, r= -0.926**, r= -0.936**, r= - 0.697*, r= - 0.704*; 1994 yılında, r= 0.798**, г=-0.696*, г=0.786**, r=-0.680*, г=-0.597*). Path analizi sonuçlarına göre şeker pancarının şeker varlığı üzerine. sıcaklık, güneşlenme müddeti, güneş ışınları şiddetinin günlük kalori toplamı ve yağışın doğrudan ve dolaylı etkileri diğer iklim faktörlerine göre daha yüksek olmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Plant Nutrition (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | August 15, 1995 |
Submission Date | January 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 7 Issue: 9 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).