Research Article
BibTex RIS Cite

A Research on the Changes of Some Properties of Pike-Perch Fishes Catched from Beyşehir Lake During 1994-1995 Fishing Period

Year 1995, Volume: 8 Issue: 10, 50 - 60, 15.12.1995

Abstract

In this research some morphological properties, condition, edible meat (%), the loss of cooking after three different cooking methods and yield parameters of Pike-Perch (Stizostedion lucioperca L. 1758) fished from Beyşehir lake between October 1994 and March 1995 were investigated. In this research work according to the results, the differences amongs the months for whole weight, cleaned weight, total length, fork length, yield, water, fat and crude ash contents were found as statistically significant (P < 0.01) The relationship between cooking methods and monthly edible cooked meat contents were also found significant (P < 0.01) In loss of cooking the differences between oil fried and grilled fish were found significant (P < 0.01) . In edible meat and loss of cooking the difference for months were found at significant level (P<0.01). In general, the highest edible meat was obtained for oil fried cooking method and the highest loss of cooking was observed for grill cooking method.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Baran, 1., Timur, M., Tekinşen, O.C., 1982. Gökkuşağı Alası (Salmo gaird- neri'nin Büyüme Hızı, İç Organlarındakı Ağırlık Artışı ve Etin Kim- yasal Bileşimi. A.Ü. Vet. Fak. Derg., 29 (3-4): 427-436.
  • Çelikkale, M.S., 1979. Kültür Sazanlarında Çeşitli Organların Toplam Vücut Ağırlığındakı Oranları, Yenilebilir Kısmın Miktarı ve Diğer Ekonomik İç Su Balıkları ve Tarım Hayvanları İle Karşılaştırılması. A.Ü. Ziraat Fak. Yıllığı 28, (2), 435-446.
  • Çelikkale, M.S., 1982. Gökkuşağı Alabalığında Karkas ve Et Özellikleri ve Bunun Diğer Hayvanlarla Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma. A.Ü. Ziraat Fak. Yayın No: 803, Ankara. Çelikkale, M.S., 1986. Balık Biyolojisi. K.T.Ü. Deniz Bilimleri ve Tekn. Fak. Yayın No: 1, Trabzon.
  • Demirkalp, F.Y., 1992. Bafra Balık Göllerinde Yaşayan Sudak Balığının Büyüme Özellikleri ve Büyüme Oranları. Doğa Derg., 16, (2), 161-175.
  • Denton, J.E., Yousef, M.K., 1976. Body composition and organ weights of Rainbow Trout (Salmo gairdneri). J. Fish. Biol. 8, (6): 489-499.
  • Erdem, Ü., Sarıhan, E., Erdem, C., 1985. Beyşehir Gölü Sudak (Stizostedion lucioperca L. 1758) populasyonlarının meristik özellikleri ile gelişme, boy-uzunluk ilişkisi ve kondüsyon üzerine bir araştırma. C.Ü., Fen-Ed. Fak., Fen Bil. Enst. Derg., 3, 237-252.
  • Ertugay, Z., Elgün, A., Kurt, A., Gökalp, Y., 1990. Gıda Bilimi ve Teknoloji- si. Yayın No: 671, Erzurum.
  • Karabatak, M., 1977. Hirfanlı Barajındakı Sudak (S. lucioperca L. 1758) populasyonlarında en küçük av büyüklüğü, TÜBİTAK, VHAG, 173, 80.
  • Larmand, E., 1971. Food Quality Evaluation. A Reviews of Sensory Meth- ods. Fish Inspection and Quality Control. Fishing News (Book) Ltd. Sarıhan, E., 1974. Eğirdir Gölünde Yetiştirilen Sudak (Lucioperca lucioper- ca L. 1758)'ın Büyüme ve Ölüm Oranları. Ç.Ü. Ziraat Fak., Yay. No 58, Adana.
  • Sarıhan, E., Toral, Ö., 1974. Seyhan Baraj Gölünde Sudak (Lucioperca lu- cloperca L. 1758) Yetiştirildikten Sonra İlk Sonuçlar. TÜBİTAK, IV. Bilim Kongresi Tebliğleri (5 Kasım 1973), Ankara.
  • Selekoğlu, S., 1982. Eğırdır Gölünde Sudak (Lucioperca lucioperca L. 1758)'in Gelişmesi ve Av Kompozisyonu Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi. Adana.
  • Stadelman, W.J., Olson, V.M., Shemwel, G.A., Pasch, S., 1988. Egg and Poultry-Meat Processing. Ellis Horwood, England. Slastenenko, E., 1956. Karadeniz Havzası Balıkları (Çeviri, Altan, H.) Ε.Β.Κ., 711, İstanbul.
  • Tölg, 1., 1981. "Forstchirtte in der Teichwirtachoft", Verlag Paul Parey. Hamburg. Yazgan, O., Öztürk, A., Boztepe, S., Tozluca, A., 1989. Apa Baraj Gölündeki Sudak (S. lucioperca L. 1758) Balığının Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. S.Ü. Araştırma Fonu, Proje No: 81, Konya.

Beyşehir Gölünden 1994-1995 Avlanma Periyodunda Yakalanan Levrek Balıklarının Bazı Özelliklerinde Meydana Gelen Değişimin Tesbiti Üzerine Bir Araştırma

Year 1995, Volume: 8 Issue: 10, 50 - 60, 15.12.1995

Abstract

Bu araştırmada Beyşehir gölünden avlanan Levrek balıklarının (Stizostedion lucioperca L. 1758) Ekim 1994-Mart 1995 avlanma periyodunda kimyasal bileşimleri, bazı morfolojik özellikleri, randıman ve kondüsyon değerleri ile üç farklı pişirme metodu (yağda pişirme, yanmaz tavada yağsız pişirme, ızgarada pişirme) uygulanarak pişirilmiş balıklarda net yenebilir pişmiş et miktarları ve pişirme kayıpları tesbit edilmiştir. Araştırma süresince alınan örneklerde tüm ağırlık, temiz ağırlık, total boy, çatal boy, randıman, su, yağ ve kül miktarları arasındakı aylık değişim istatistiki olarak önemli olmuştur (P<0.01). Pişirme metodu ve aylara bağlı olarak, net yenebilir pişmiş et miktarları arasındakı değişimin önemli olduğu tesbit edilmiştir (P<0.01). Yağda ve ızgarada pişirilen balıklarda meydana gelen pişirme kayıpları arasında önemli (P<0.01) fark olduğu belirlenmiştir. Net yenebilir pişmiş et miktarı ve pişirme kayıpları bakımından aylar arasında istatistiki olarak önemli (P<0.01) farklılıklar bulunmuştur. Genel olarak en yüksek net yenebilir pişmiş et miktarı yağda pişirme metodu uygulanan balıklarda görülürken, en fazla pişirme kaybı ızgarada pişirilen balıklarda meydana gelmiştir.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Baran, 1., Timur, M., Tekinşen, O.C., 1982. Gökkuşağı Alası (Salmo gaird- neri'nin Büyüme Hızı, İç Organlarındakı Ağırlık Artışı ve Etin Kim- yasal Bileşimi. A.Ü. Vet. Fak. Derg., 29 (3-4): 427-436.
  • Çelikkale, M.S., 1979. Kültür Sazanlarında Çeşitli Organların Toplam Vücut Ağırlığındakı Oranları, Yenilebilir Kısmın Miktarı ve Diğer Ekonomik İç Su Balıkları ve Tarım Hayvanları İle Karşılaştırılması. A.Ü. Ziraat Fak. Yıllığı 28, (2), 435-446.
  • Çelikkale, M.S., 1982. Gökkuşağı Alabalığında Karkas ve Et Özellikleri ve Bunun Diğer Hayvanlarla Karşılaştırılması Üzerine Bir Araştırma. A.Ü. Ziraat Fak. Yayın No: 803, Ankara. Çelikkale, M.S., 1986. Balık Biyolojisi. K.T.Ü. Deniz Bilimleri ve Tekn. Fak. Yayın No: 1, Trabzon.
  • Demirkalp, F.Y., 1992. Bafra Balık Göllerinde Yaşayan Sudak Balığının Büyüme Özellikleri ve Büyüme Oranları. Doğa Derg., 16, (2), 161-175.
  • Denton, J.E., Yousef, M.K., 1976. Body composition and organ weights of Rainbow Trout (Salmo gairdneri). J. Fish. Biol. 8, (6): 489-499.
  • Erdem, Ü., Sarıhan, E., Erdem, C., 1985. Beyşehir Gölü Sudak (Stizostedion lucioperca L. 1758) populasyonlarının meristik özellikleri ile gelişme, boy-uzunluk ilişkisi ve kondüsyon üzerine bir araştırma. C.Ü., Fen-Ed. Fak., Fen Bil. Enst. Derg., 3, 237-252.
  • Ertugay, Z., Elgün, A., Kurt, A., Gökalp, Y., 1990. Gıda Bilimi ve Teknoloji- si. Yayın No: 671, Erzurum.
  • Karabatak, M., 1977. Hirfanlı Barajındakı Sudak (S. lucioperca L. 1758) populasyonlarında en küçük av büyüklüğü, TÜBİTAK, VHAG, 173, 80.
  • Larmand, E., 1971. Food Quality Evaluation. A Reviews of Sensory Meth- ods. Fish Inspection and Quality Control. Fishing News (Book) Ltd. Sarıhan, E., 1974. Eğirdir Gölünde Yetiştirilen Sudak (Lucioperca lucioper- ca L. 1758)'ın Büyüme ve Ölüm Oranları. Ç.Ü. Ziraat Fak., Yay. No 58, Adana.
  • Sarıhan, E., Toral, Ö., 1974. Seyhan Baraj Gölünde Sudak (Lucioperca lu- cloperca L. 1758) Yetiştirildikten Sonra İlk Sonuçlar. TÜBİTAK, IV. Bilim Kongresi Tebliğleri (5 Kasım 1973), Ankara.
  • Selekoğlu, S., 1982. Eğırdır Gölünde Sudak (Lucioperca lucioperca L. 1758)'in Gelişmesi ve Av Kompozisyonu Üzerine Bir Araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Ç.Ü. Ziraat Fakültesi. Adana.
  • Stadelman, W.J., Olson, V.M., Shemwel, G.A., Pasch, S., 1988. Egg and Poultry-Meat Processing. Ellis Horwood, England. Slastenenko, E., 1956. Karadeniz Havzası Balıkları (Çeviri, Altan, H.) Ε.Β.Κ., 711, İstanbul.
  • Tölg, 1., 1981. "Forstchirtte in der Teichwirtachoft", Verlag Paul Parey. Hamburg. Yazgan, O., Öztürk, A., Boztepe, S., Tozluca, A., 1989. Apa Baraj Gölündeki Sudak (S. lucioperca L. 1758) Balığının Bazı Özellikleri Üzerine Bir Araştırma. S.Ü. Araştırma Fonu, Proje No: 81, Konya.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Engineering (Other)
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Karakaya This is me

Aydin Kiliç This is me

Publication Date December 15, 1995
Submission Date January 1, 1995
Published in Issue Year 1995 Volume: 8 Issue: 10

Cite

EndNote Karakaya M, Kiliç A (December 1, 1995) A Research on the Changes of Some Properties of Pike-Perch Fishes Catched from Beyşehir Lake During 1994-1995 Fishing Period. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 8 10 50–60.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).