In this investigation, the effects of some slow release and conventionally used fast release nitrogen sources in the soils of Niğde-Misli plain on tuber yield, and protein, starch and NO3 contents of tubers of the potato plants grown under greenhouse conditions were determined. Effect of nitrogen levels on tuber yield, as mean of nitrogen sources were found as follows: N2 (30 kg N/da) >N 1(15 kg N/da) >N4 (60 kg N/da) >N3 (45 kg N/da) >No (0 kg N/da). On the other hand, increasing levels of nitrogen applied to the soil increased the protein and starch contents of the potato tubers. The highest and lowest tuber yields as mean of N levels were obtained with AS+AZN and AS+PG respectively. According to efficiency of nitrogen sources on tuber yield, nitrogen sources were grouped as; first group AS+AZN, AS+SCU, AZN, FLD; second group FLD, SCU; third group SCU, AS+FLD, AS+N-serve and last group AS, AS+PG. Differences between the groups were is statistically significant (p<0.05). AS+PG (AS + Phospho- gypsum), AS (Ammonium sulfate) and AS+N-serve applications caused the highest increase in the starch content but the lowest increases in the dry matter and protein contents of the tubers. Effect of various nitrogen sourc- es and levels on the NO3 content of the tuber varied; the highest NO3 content was determined with the AS, where as the lowest NO3 contents with the AS+N-serve, SCU (Sulphur coated urea), FLD (Floranid) and the AS+PG and AZN (Azolon) sources.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Bu araştırmada Niğde-Misli Ovası'nda yaygın olarak kullanılan hızlı çözünür azot kaynakları ile birlikte bazı yavaş çözünen azot kaynak- larının sera koşullarında patates bitkisinin yumru verimine, yumruda protein, nişasta ve nitrat kapsamına etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Azot kaynaklarının ortalaması olarak, patatesin yumru ve- rimi en yüksek N2 (30 kg N/da) dozunda olup bunu N1 (15 kg N/da), N4 (60 kg N/da), N3 (45 kg N/da) ve No (0 kg N/da) dozları takip eder-ken, protein ve nişasta kapsamı uygulanan azot dozu arttıkça yükselmiştir. Azot doz- larının ortalaması olarak, en yüksek yumru verimi AS+AZN, en düşük ise AS+FJ uygulamalarından elde edilirken, yumru verimine etkileri bakımından azot kaynaklarından AS+AZN, AS+KKÜ, AZN, FLD birinci; FLD, KKÜ ikinci; KKÜ, AS+FLD, AS+N-serve üçüncü; AS, AS+FJ son grubu oluşturmuşlardır. Grublar arasındaki farklar istatistiki olarak önemli bulunmuştur (p<0.05). En az yumru verimi ve protein artışı sağlayan AS+FJ (AS+Fosfojips), AS (Amonyum sülfat), AS+N-serve uygulamaları en fazla nişasta artışına sebep olmuştur. Yumrunun NO3 azotu kapsamı üzerine değişik azot kaynakları ve dozlarının etkisi farklı olup, en yüksek NO3 azotu AS, en az ise AS+N-serve, KKÜ (Kükürtle kaplı üre), FLD (Flo- ranid) ve daha sonra AS+FJ ve AZN (Azolon) uygulanan muamelelerde saptanmıştır.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Plant Nutrition (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 15, 1995 |
Submission Date | January 1, 1995 |
Published in Issue | Year 1995 Volume: 8 Issue: 10 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).