Research Article
BibTex RIS Cite

The Determination of Rupture Strength in Some Varieties of Corn

Year 2000, Volume: 14 Issue: 24, 70 - 76, 15.12.2000

Abstract

In this study, the rupture strength along the three major axis of four varieties corn were examined as function of moisture content. The average length, width, thickness, unit mass and volume projected area for three major axis of seed were 11.44 to 12.82mm, 2.70 to 8.47mm, 4.42 to 4.72mm, 0.310 to 0.375g, 0.235 to 0.295cm² and 0.250 to 0.875cm² respectively at 12.92 % m.c.d.b.
The rupture strength on loaded along the three major axis were found as 80.4 to 4.63 N in moisture range of 12.90 to 36.60 % d.b. The highest rupture strength occurred on loaded along ‘z’ axis. The statistical analysis of variance showed that the effects on rupture strength of variety and dimension were not significant except for Luce variety.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Anonymous, 1998. Tarımsal Yapı ve Üretim. D.İ.E, Ankara.
  • Aydın, C., Öğüt, H., 1992. Bazı Biyolojik Materyallerde Deformasyon Oluşumu ve Deformasyon Enerjisinin Belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 14. Ulusal Kongresi, 14-16 Ekim, 254-264, Samsun.
  • Brown.E.E., 1955. Bean Crack Age Studies. Research Report. Agric. Enging. Dept., Michigan State University East Lansing, Unpublished Report, 16 pp.
  • Brusewitz, G.H., 1975. Density of Rewetted High Moisture Grains Transaction of The ASAE, 18:935-938.
  • Çarman, K., Aydın, C., Peker, A., 1994. Yaprak Yüzey Alanının Farklı Yöntemlerle Saptanması. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 4(6): 41-47, Копуа.
  • Çarman, K., 1996 Some Physical Properties of Lentil Seeds. Journal of Agricultural Engineering Research.63:87-92
  • Dursun, L.G,1997. Bazı Ürünlerin Nokta Yükü Altında Kırılma Direncinin Belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi. 17-19 Eylül, 950-957, Tokat.
  • Hoki, M., Pickett, K.L., 1973. Factors Affecting Mechanical Damage of Navy Beans. Transactions of The ASAE, 16(6):1154-1157.
  • Ige, M.T., 1977. Measurement of Some Parameters Affecting The Handling Losses of Some Varieties of Cowpea. Journal of Agricultural Engineering Research,22:127-133.
  • Özçelik, E., Akyurt, M., Sipahi, S., 1977. Antep Fıstığının Mekanik Çıtlatılması. TÜBİTAK Tarım ve Ormancılık Araştırma Grubu Proje No:TOAG/229, Ankara.
  • Peker, A., 1996. Tane Mısırın Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(12):55-65, Konya. Sitkei, G.,1986. Mechanics of Agricultural Materials. Budapest Akedemia, Kioda.
  • Uluöz, M., 1965. Buğday Un ve Ekmek Analiz Metotları. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No:57, İzmir.
  • Yılmaz, T., 1985. Fındık Kabuğunun Basınçlı Hava İle Kırılması. Tarımsal Mekanizasyon 9. Ulusal Kongresi, 20-22 Mayıs, Adana.

Bazı Mısır Çeşitlerinde Kırılma Dirençlerinin Belirlenmesi

Year 2000, Volume: 14 Issue: 24, 70 - 76, 15.12.2000

Abstract

Bu çalışmada dört çeşit mısırın üç nem seviyesinde ve üç eksen boyunca kırılma dirençleri incelenmiştir. Nem içeriği %12.92 olan tanelerin uzunluk, genişlik, kalınlık, tane ağırlığı,tane hacmi ve üç eksende izdüşüm alanları sırasıyla 11.44-12.82mm, 7.70-8.47mm, 4.42-4.72mm, 0.310-0.375g, 0.235-0.295cm³ ve 0.250-0.875cm² olarak belirlenmiştir.
%12.92-36.60 nem içeriğindeki örneklerin üç eksen boyunca yüklemede kırılma dirençleri 80.4-463.5 N olarak saptarımıştır. Kırılma dirençleri ile ürünü nemi arasındaki ilişki önemli çıkımıştır. En büyük kırılma direnci 'z' ekseni boyunca yüklemede görülmüştür. Yapılan istatistik i analizler sonucu, çeşit ve boyut ölçülerinin kırılma direnci üzerindeki etkisi Luce çeşidi hariç önemsiz bulunmuştur.

Supporting Institution

SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

References

  • Anonymous, 1998. Tarımsal Yapı ve Üretim. D.İ.E, Ankara.
  • Aydın, C., Öğüt, H., 1992. Bazı Biyolojik Materyallerde Deformasyon Oluşumu ve Deformasyon Enerjisinin Belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 14. Ulusal Kongresi, 14-16 Ekim, 254-264, Samsun.
  • Brown.E.E., 1955. Bean Crack Age Studies. Research Report. Agric. Enging. Dept., Michigan State University East Lansing, Unpublished Report, 16 pp.
  • Brusewitz, G.H., 1975. Density of Rewetted High Moisture Grains Transaction of The ASAE, 18:935-938.
  • Çarman, K., Aydın, C., Peker, A., 1994. Yaprak Yüzey Alanının Farklı Yöntemlerle Saptanması. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi 4(6): 41-47, Копуа.
  • Çarman, K., 1996 Some Physical Properties of Lentil Seeds. Journal of Agricultural Engineering Research.63:87-92
  • Dursun, L.G,1997. Bazı Ürünlerin Nokta Yükü Altında Kırılma Direncinin Belirlenmesi. Tarımsal Mekanizasyon 17. Ulusal Kongresi. 17-19 Eylül, 950-957, Tokat.
  • Hoki, M., Pickett, K.L., 1973. Factors Affecting Mechanical Damage of Navy Beans. Transactions of The ASAE, 16(6):1154-1157.
  • Ige, M.T., 1977. Measurement of Some Parameters Affecting The Handling Losses of Some Varieties of Cowpea. Journal of Agricultural Engineering Research,22:127-133.
  • Özçelik, E., Akyurt, M., Sipahi, S., 1977. Antep Fıstığının Mekanik Çıtlatılması. TÜBİTAK Tarım ve Ormancılık Araştırma Grubu Proje No:TOAG/229, Ankara.
  • Peker, A., 1996. Tane Mısırın Bazı Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(12):55-65, Konya. Sitkei, G.,1986. Mechanics of Agricultural Materials. Budapest Akedemia, Kioda.
  • Uluöz, M., 1965. Buğday Un ve Ekmek Analiz Metotları. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayın No:57, İzmir.
  • Yılmaz, T., 1985. Fındık Kabuğunun Basınçlı Hava İle Kırılması. Tarımsal Mekanizasyon 9. Ulusal Kongresi, 20-22 Mayıs, Adana.
There are 13 citations in total.

Details

Primary Language English
Subjects Agricultural Machines
Journal Section Research Article
Authors

Mustafa Konak This is me

Tamer Marakoğlu This is me

Publication Date December 15, 2000
Submission Date January 1, 2000
Published in Issue Year 2000 Volume: 14 Issue: 24

Cite

EndNote Konak M, Marakoğlu T (December 1, 2000) The Determination of Rupture Strength in Some Varieties of Corn. Selcuk Journal of Agriculture and Food Sciences 14 24 70–76.

Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).