This research was conducted to investigate the effects of N fertilizer applied in different dates and rates on tuber yield and protein ratio of a potato (Granola) grown in Niğde Misli Plain in a "Randoınized Complete Block Design". Although significant differences were observed between different doses of N fertilizer and tuber yield and protein ratio, there was no significant differences between application dates (2-3 times) and tuber yield and protein ratio. In the experiment, economical tuber yield were obtained from the doses of N fertilizer of 40.1 kg N da¹ and 36.7 kg N da¹ in Konaklı and Alay, respectively, applied in two different dates. Carbohydrate rates in tuber were increased up to the levels of N doses from which the economical tuber yield were obtained; however, over doses of N fertilizer resulted in significant decreases in carbohydrate rates in tuber.
Bu araştırına, Niğde Misli Ovasında yetiştirilen "Granola " çeşidi patatese, farklı zaman ve değişik miktarlarda uygulanan azotlu gübrenin; yumru verimi ve nişasta oranına olan etkisini belirlemek amacıyla "tesadüf blokları" deneme metoduna göre yürütülmüştür. Uygulanan azotlu gübrenin değişik dozları ile yumru verimi ve yumru nişasta oranları arasında önemli farklılıklar ortaya çıkarken, azotlu gübrenin iki yada üç defada verilmesi arasında gerek yumru verimi, gerekse yumru nişasta oranlarıııda farklılıklar gözlenmemiştir. Araştırınada, ekonomik yumru verimleri dikim ve çiçeklenme öncesinde olmak üzere iki deſada verilen azotlu gübrenin Konaklı'da 40.1 ve Alay'da 36.7 kg N da dozla- rından elde edilmiştir. Yumruda nişasta oranları ekonomik yumru veriminin elde edildiği azotlu gübre miktarına kadar yükselirken, aşırı azotlu gübre dozları yumru nişasta oranlarının düşmesine sebep olmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Plant Nutrition (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 15 Issue: 25 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).