This study was carried out in Konya-Karatay District Erler Village's soils to determine the leaching water requirement and gypsum levels for reclamation of saline sodic soils under field conditions by randomized plots trial design as three replications. In the study, gypsum of 85% purity obtain from wastes of fertilizer industry was used and total 210cm leaching water was applied with on 30cm increments.
According to the results, to leach the 59% of the total soluble salt, equal to 1 time of leached soil depth; for 73%, 2 times and for 82%, 3 times water should be applied. In addition, leaching equation and figure are presented for leaching water in order to leach the salts in 1 m soil depth. In study, gypsum with on increment doses resulted in more improvement; having applied 210 cm leaching water for application of 1 Uda gypsum, exchangeable sodium percentage (DSY) reduced below the 15% in total 1 m soil profile while in application of 3 Uda gypsum, DSY reached to the this ratio after application of 180 cm leaching water.
Bu çalışma Konya-Karatay İlçesi Erler Köyü'ndeki tuzlu sodyumlu topraklarda is- lah için gerekli yıkaına suyu ve jips seviyelerini belirlemek amacıyla arazi şartlarında tesadüf parselleri deneme desenine göre üç tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Denemede, % 85 saflıkta gübre sanayi atığı jipsli materyali kullanılmış, 30 cm dozlar halinde toplam 210 cm yıkama suyu uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; toplam eriyebilir tuzların % 59'unun yıkanması için yıkanan toprak derinliğinin 1 katı, % 73'ünün yıkanması için 2 katı ve % 82'sinin yıkanması için 3 katı yıkama suyu verilmesi gerektiği belirlenmiş, 1 ım'lik toprak profilindeki tuzların yıkanması için gerekli yıkama suyunu veren yıkama eğrisi ve eşitliği elde edilmiştir. Araştırınada jips, artan dozlarda dalıa yüksek oranlarda ıslah sağlaınışır; 1 t/da jips uygulamasında 210 cm yıkama suyundan sonra Im'lik toprak profilinin tamamında değişebilir sodyum % 15'in altına inerken, 3 t/da jips uygulamasında 180 cın yıkama suyundan sonra bu oranın altına inmiştir.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Structures |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | April 15, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 15 Issue: 25 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).