This study was conducted in close to Karaman city for an apple trees irrigated by trickle irrigation to determine moisture distributions in soil profile for application of different irrigation levels under the condition of different emitter discharges and pressures in clay-loam textured soil conditions. The water was applied to plants in two moisture levels (depletion of 30% and 50% of available water capacity, AWC) by using two different emitter discharges (2 and 4 L/h) and pressures (0.75 and 1.0 atmospheres). The field works showed that the moisture content was higher by use of 2 L/h emitter discharge applications comparison to 4 L/h for same working pressure. The highest soil moisture content was measured in soil profile by application of 2 L/h emitter discharge in 1.0 working pressure, depletion of 30% moisture from soil available water capacity. In general, soil moisture content was not found different both in 0-30 cm and 30-60 cm soil depths. The highest soil moisture content was obtained in the depth of 0-30 cm soil for all treatments.
Bu araştırma, Karaman civarında killi tın toprağa sahip bir elma balıçesinde damla sulamada farklı damlatıcı debileri, basınç ve farklı sulaına seviyelerinin toprak profilinde nem dağılıımına etkisini belirlemek amacıyla yapılımıştır. Araştırınada iki farklı debi (2 ve 4 litre/saat) ve basınçta (0.75 ve 1.0 atmosfer), faydalı suyun %30' u ve %50' si tüketildiğinde olmak üzere iki farklı nem seviyesinde sulama yapılımıştır. Sonuç olarak, 2 litre/saat daınlatıcı debi uygulaması 4 litre/saat 'a göre aynı işletme şartlarında toprağın nem miktarını daha fazla artırmıştır. Profilde en yüksek nem seviyesi 2 litre/saat debi ile 1.0 atmosfer basınçta faydalı suyun %50'si tüketildiğinde 41 mm sulama suyu uygulamasından elde edilmiştir. Genellikle 0-30 cm ve 30-60 cm derinliklerde ölçülen nem değerleri birbirine yakın bulunınuştur. Bütün uygulamalarda en yüksek nem 0-30 cm derinlikte ölçülmüştür.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Agricultural Structures |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | June 15, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 15 Issue: 26 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).