In this study, commercial baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) was reproducted in molasses worth and used at bread production with liquid ferment method. Three different pressed yeast amount (0.250, 0.375 and 0.500 gram) were added into media as inoculum. Some reproduction parameters which firstly yeast dry matter were determined at three different specific reproduction rate (25%, 30% and 35%) and five different reproduction time (1, 2, 3, 4 and 5 hours) at aerated conditions and suitable media (pH, temperature and food composition). At the result, 0,5% yeast inoculum based on flour with 30% spesific reproduction rate in five hours according to 100 gram flour 0.5% (0.500 gram) inoculum and 5 hours reproduction time equal bread properties to 2 gram commercial bakers yeast.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Bu araştırmada, ticari ekmek ımayasının (Saccharomyces cerevisiae) melas içinde çoğaltılarak, sıvı ferment yöntemiyle ekmek üretiminde kullanımı amaçlaııııştır. Üç farklı yaş maya miktarı (0.250, 0.375 ve 0.500 gram) inokulum olarak besin ortamına ilave edilmiştir. Üç farklı özgül üreme hızında (%25, %30 ve %35) ve farklı üretim sürelerinde (1, 2, 3, 4 ve 5 saat); havalandırmalı şartlar ve optimum ortam koşullarında (pH, sıcaklık ve besin bileşenleri) başta maya kurumaddesi olmak üzere bazı üretim parametreleri takip edilmiştir. Sonuç olarak, 100 gram un esasına göre %0.5 (0,5 g) inokulum, %30 özgül üreme luzında ve 5 saatlik üretim süresi sonunda elde edilen yaş ınayanın aktivitesi %2'lik ticari yaş ımayanın aktivitesine eşdeğer ekmek özellikleri sağlamıştır. Fakat ekmek içinde esmerleşmeye sebep olmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Sciences (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 15 Issue: 27 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).