In this research, some physical and chemical properties of North Ireland peat used was fuel were determined. In the research, milled Bord na Mona sphagnum peat was taken from Glenamoy Serics and Bord na Mona unmilled hypnum peat was taken from Gweesala Series were used. Some physical and chemical analyses in peat samples were done and soine important physical and chemical properties for growing media such as total porosity, water holding capacity, aeration, easily available water, water buffering capacity, pH, EC, organic inatter and organic carbon contents were determined. Total porosity had found high in the all samples. While aeration were found enough, easily available water and water buffering capacity are not enough in the all the peat samples. Both series peat can be used as organic matter sources due to high organic matter contents. C/N ratios of peat samples are wide.
Bu araştırmada, yakıt olarak kullanılan Kuzey İrlanda peatlerinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri belirlenmiştir. Araştırmada, Glenamoy serisinden alınmış öğütülmüş sphagnın orijinli Bord na Mona peati ve Gweesala serisinden alınımış hypnum orijinli öğütülmeıniş Bord na Mona peati kullanılmıştır. Peat örneklerinde bazı fiziksel ve kimyasal analizler yapılmış ve yetiştirme ortamları açısından önemli olan toplam porozite, su tutma kapasitesi, havalanma, kolay alınabilir su, su tamponlama kapasitesi gibi fiziksel özelliklerin yanı sıra, pH, EC, organik madde, organik karbon ve toplam azot miktarları da belirlenmiştir. Peat örneklerinin tamanunda toplam porozite değerleri yüksek bulunmuştur. Peat örnekleri havalanma açısından yeterli bulunurken, kolay alınabilir su ve su tamponlama kapasiteleri bakımından ise yetersiz bulunmuştur. Her iki seri peat, yüksek organik madde kapsamı nedeniyle organik madde kaynağı olarak kullanılabilir. Peat örneklerinin C/N oranları da geniş bulunmuştur.
SELÇUK ÜNİVERSİTESİ
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Soil Sciences and Plant Nutrition (Other) |
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | September 15, 2001 |
Submission Date | January 1, 2001 |
Published in Issue | Year 2001 Volume: 15 Issue: 27 |
Selcuk Agricultural and Food Sciences is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).