Bu makale, Türkiye'deki akademisyenlerin Yapay Zekâ (YZ) ürünlerini (uygulama ve araçlarını) kullanma alışkanlıklarını ve kullanım nedenlerini inceleyen bir araştırmanın sonuçlarını sunmaktadır. Veriler, geniş bir akademik topluluğun katılımıyla gerçekleştirilen bir anket aracılığıyla toplanmıştır. Bulgular, YZ konusunda yeterli farkındalık olduğunu, YZ ürünlerinin kullanıldığını ancak YZ ürünlerinin yeterince yaygın ve çok yönlü bir şekilde kullanılmadığını göstermektedir. Araştırmayla YZ kullanımının yaygınlığı, etkisi ve gelecekteki araştırmalar için potansiyel yönleri, beraberinde getirdiği telif, patent ve mahremiyet ihlali gibi yeni sorunları matematiksel bulgularla ortaya konmuş ve sonuçları tartışılmıştır. Bu çalışma, YZ teknolojilerinin akademik çalışmalar ve öğretimdeki rolünün anlaşılması ve daha yaygın kullanımı için katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
This article presents the results of a study investigating the habits and reasons for use of Artificial Intelligence (AI) products (applications and tools) among academics in Turkey. Data were collected through a survey conducted with the participation of a broad academic community. The findings indicate that there is adequate awareness about AI and its usage, but AI products are not being used extensively and diversely enough. The study has demonstrated the prevalence, impact, and potential directions for future studies of AI utilization, along with new issues it raises such as copyright, patent infringement, and privacy violations, all underpinned by mathematical findings and the results have been discussed. This study aims to contribute to the understanding and wider use of AI technologies in academic research and teaching.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Software Engineering (Other) |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | June 29, 2024 |
Submission Date | February 8, 2024 |
Acceptance Date | April 16, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 Volume: 9 Issue: 1 |
Articles published in Sinopjns are licensed under CC BY-NC 4.0.