İnsanın yaşamını devam ettirebilmesi için gerekli fizyolojik ihtiyaçların başında yemek yeme gelmektedir. Yiyeceklerin hazırlanması, sofraya konması, yenmesi ve bu süreçte ortaya çıkan ritüeller beslenme kültürünü ortaya çıkarmaktadır. Her toplumun kendi yaşayış tarzına göre şekillenen beslenme ve mutfak kültürü tarihçilerin ilgisini çekmektedir. Bu çalışmada yeme, içme, beslenme alışkanlıkları ve mutfak araç gereçleri odak noktasına alınarak 17. yüzyıl Kırım mutfağı mercek altına alınacaktır. Kırım yarımadası, Kırım Tatarları başta olmak üzere Nogay, Karay, Ermeni, Yahudi, Kıptî gibi hem inanç hem de kültür bakımından farklı topluluklara ev sahipliği yapmıştır. Bu zengin portrenin ortaya çıkardığı sonuçlardan birisi, çeşitlilik içinde zenginleşmiş ve ortak kültürel varlık haline gelmiş mutfak kültürüdür. Çalışmamızda arşiv kaynakları ve seyahatnameler temel alınarak Kırım mutfağı aydınlatılmaya çalışılacaktır.
Eating is the first of physiological needs of human in order to sustain living. Preparation, service and consumption of meal and some rituals emerging in this process have created the nutrition culture. Nutrition and cuisine culture which have been formed in respect to the way of life of each society have drawn the attention of historians. In this study I will focus on Crimean cuisine in the 17th century by having a closer look at eating, drinking and nutrition habits and equipments in kitchen. Crimean Peninsula has been a mainland for various societies regarding both faith and culture such as Tatars being is the first place, Nogais, Armenians, Gypsys, Karaim Jewishs. One of the results this rich portrait has created is the cuisine culture which has been enriched in diversities and has been a common cultural entity. In this study, Crimean cuisine will be brought into the light based on archive sources and travel books.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Kasım 2022 |
Gönderilme Tarihi | 21 Kasım 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |