Research Article
BibTex RIS Cite

“Üç İstanbul”dan Üç Devre Bakmak (Tanıtan: Kudret SAVAŞ)

Year 2014, Volume: 5 Issue: 9, 160 - 165, 12.05.2015

Abstract

gençlerin aracılığıyla anlatılır eserde. Adnan ve Tevfik Hoca genç kuşakların ya- şadıkları ruhsal karmaşayı anlatmada önemli bir rol üstlenir. Tevfik Hoca’nın üç arkadaşıyla birlikte ve onların zorlamasıyla gittiği eğlence mekânında sarhoş ol- duktan sonra söylediği “Yazık bu kafaya Zeyd’in, Amr’ın dayağını tasrif etmek- le, İsaguci ezberlemekle ömrün geçti Tevfik, heder oldun Tevfik ” cümlesi gerçekte birçok karakter tarafından sergilenen muhafazakâr görüntünün gerçekte benim- senen bir ruh haliolmayıp sadece imkânsızlıklardan kaynaklandığı izlenimini ver- mektedir. Bu muhafazakârlık, kişilerin farklı ortamlara girme ve imkânlara sahip olamamasından kaynaklanan bir zorunluluktur adeta. Nitekim Tevfik, o zamana kadar kendisine çok uzak olan eğlence ve kadınlarla birlikte olma fırsatına eri- şince kendi benliğini, birikimini oluşturan değerleri ilk fırsatta elinin tersiyle iter. Bunu yazar Tevfik’in dilinden “ Fıkha kızıyor, nahve köpürüyor, medreseye tükü- rüyor…” şeklinde anlatır. İmkânsızlıklar içinde yaşamaya çalışan Tevfik “Hoca” kendine yabancı olan ve bedensel zevklerle dolu yeni bir çevreye girdiğinde geç- mişini ve geçmişinin inşa ettiği Tevfik’i bir kalemde siliyor, Allah’a sövmekten bile geri kalmıyordu. Bölümün sonunda Tevfik artık kararını vermiştir: “ …Kokla, şu

“Üç İstanbul”dan Üç Devre Bakmak

Year 2014, Volume: 5 Issue: 9, 160 - 165, 12.05.2015

Abstract

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Articles
Authors

Mithat Cemal Kuntay This is me

Publication Date May 12, 2015
Submission Date May 12, 2015
Published in Issue Year 2014 Volume: 5 Issue: 9

Cite

ISNAD Kuntay, Mithat Cemal. “‘Üç İstanbul’dan Üç Devre Bakmak (Tanıtan: Kudret SAVAŞ)”. Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 5/9 (May 2015), 160-165.

Şırnak University Journal of Divinity Faculty is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License (CC BY NC).