Research Article
BibTex RIS Cite

Sakarya İlinde Yapılan Toplum Sağlığı Taramalarında Beslenme Alışkanlığının İncelenmesi

Year 2018, , 336 - 343, 29.06.2018
https://doi.org/10.31832/smj.425400

Abstract

Amaç: Çalışmamızda Sakarya İlinde
yapılan taramalarda yer alan bireylerde beslenme alışkanlıklarının ve bunun
yanı sıra GDO’lu(Genetiği Değiştirlmiş Organizma)
ürünlerler açısından bilgi ve davranışlarındaki farkındalığın değerlendirilmesi
amaçlanmıştır.



Gereç ve Yöntem: Beslenmenin
toplum sağlığındaki önemi açısından bir bilinç ve farkındalık yaratabilmek için
SAÜ Tıp Fakültesi Dönem I, II ve III öğrencileri tarafından düzenlenen ‘Diyabet Etkinlikleri’ kapsamında toplumun
beslenme alışkanlıklarını tarayan bir anket uygulanarak 115 kişi taranmıştır. Bu
anket çalışmasıyla,

kahvaltı alışkanlığı, günlük öğün sayısı, beslenme durumu ve tüketilen besin
maddelerinin türü, GDO’lu ürün tüketimi, ve bunların insan sağlığı üzerindeki olası
etkileri konusunda bilinç ve farkındalık araştırıldı.



Bulgular: Çalışmaya
katılan bireylerin %79’u hergün kahvaltı yapmaktaydı. %62.6’sı günlük 3-5 öğün
sayısına sahipti ve %70’i dengeli beslendiği düşünüyordü. Günlük karbonhidrat
tüketimi katılanların %47’sinde 200 gram civarındaydı. %49 katılımcı 100-200 g
günlük et tüketmekteydi. Çalışmaya katılan bireylerin %57’si GDO’lu ürün
tüketimi konusunda dikkatli olduğunu belirttirken %46.1’inin hangi gıdaların
GDO’lu olabileceğine dair bir fikri yoktu. Ayrıca %68’i GDO’lu ürünlerin yol
açtığı sağlık sorunları ile ilgili bilgi sahibi olduğunu belirtti. Katılan
bireylerin %67’si tüketilen gıdaların bileşenleri ve katkı maddeleri konusunu önemsemekteydi.      



Sonuç:
Çalışmamız,
katılan bireylerde büyük oranda beslenme konusunda doğru alışkanlıklar kazanmış
olduğu ve günlük öğün sayısını ve içeriğine dikkat ettiğini göstermektedir.
Ancak dengesiz beslenen önemli bir kesim olduğu da gözden kaçırılmamalıdır. Eğitim
düzeyinin  daha sağlıklı beslenme
alışkanlıklarının olması, tüketilen gıdaların içerikleri ve katkı maddeleri
açısından bir bilincin gelişmesiyle yakından ilgilidir.  Dengeli beslenmenin, sağlığın korunması ve
çeşitli kronik hastalıkların önlenmesindeki rolünün değerlendirildiği daha
geniş popülasyon çalışmaları ile bu farkındalığının yaygınlaştırılmasına
ihtiyaç duyulmaktadır. 

References

  • Referans 1. Balcı, K. Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde Çalışan Yetişkin Bireylerin Beslenme Durumları ile Uyku Kalitesi Arasındaki İlişikinin Değerlendirilmesi.Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi, Ankara, 2017.
  • Referans 2. http://www.who.int/foodsafety/publications/biotech/biotech_en.pdf. (y.y.). Erişim Tarihi: 25 Şubat 2018
  • Referans 3.Baysal, A. Genel Beslenme.16. Baskı, Ankara: Hatipoğlu Yayınları.2016.
  • Referans 4.Harvey, R. ve Ferrier, D. Lippincott Görsel Anlatımlı Çalışma Kitapları: Biyokimya 2015, 5. baskı. Ankara: Nobel Tıp Kitabevleri.
  • Referans 5. Demirci, M. Beslenme. Trakya Üniv. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 2003, Tekirdağ.
  • Referans 6. Samur, G. İşçi ve İş Veriminin Geliştirilmesinde Beslenmenin Önemi. İş Hukuku ve İktisat.2002
  • Referans 7. tipedu.cumhuriyet.edu.tr/.../GulayKOCOGLU/18Kronikhastaliklarvebeslenme.ppt Erişim Tarihi: 25 Şubat 2018
  • Referans 8. Yahia, N., Achkar, A., Abdallah, A. ve Rizk, S. Eating habits and obesity among Lebanese university students. Nutrition Journal, 2008; 7(1), 1–6. doi:10.1186/1475-2891-7-32
  • Referans 9. https://www.dicle.edu.tr/Contents/d211ab46-41b0-4c3c-b6d7-ac7e434cfb54.pdf. Erişim Tarihi: 25 Şubat 2018
  • Referans 10. Block, G., Azar, K. M. J., Romanelli, R. J., Block, T. J., Palaniappan, L. P., Dolginsky, M. ve Block, C. H. Improving diet, activity and wellness in adults at risk of diabetes: randomized controlled trial. Nutrition & Diabetes, 2016;6(9): e231. doi:10.1038/nutd.2016.42
  • Referans 11. Durgun, H. M., Dursun, R., Zengin, Y., Özhasenekler, A., Orak, M., Üstündağ, M. ve Güloğlu, C. (Effect of Body Mass Index on trauma severity and prognosis in trauma patients. Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery. 2016; 22(5), 457–465. doi:10.5505/tjtes.2016.93385
  • Referans 12. Peuhkuri, K., Sihvola, N. ve Korpela, R. Diet promotes sleep duration and quality. Nutrition Research, 2012; 32(5), 309–319. doi:10.1016/j.nutres.2012.03.009
  • Referans 13. Morselli l, Leproult R, S. K. et al. Role of sleep duration in the regulation of glucose metabolism and appetite. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab., 2010; 24(5), 687–702.
  • Referans 14. Ma, Y., Bertone, E. R., Stanek, E. J., et al. Association between eating patterns and obesity in a free-living US adult population. American Journal of Epidemiology, 2013; 158(1), 85–92. doi:10.1093/aje/kwg117
  • Referans 15. Kim, S. ve DeRoo, L. Eating patterns and nutritional characteristics associated with sleep duration. Public Health Nutr., 2011; 14(5), 889–895.
  • Referans 16. www.who.int/topics/food_genetically_modified/en/. Erişim Tarihi: 25 Şubat 2018
  • Referans 17. Koçak, N., Türker, T., Selim, K. ve Hasde, M. T ı p fakültesi ö ğ rencilerinin geneti ğ i de ğ i ş tirilmi ş organizmalar hakk ı ndaki bilgi , tutum ve davran ı ş lar ı n ı n belirlenmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 2010; 198–204.
  • Referans 18. www.obi.bilkent.edu.tr/bultenorta/Ekoilk21102016.pdf. Erişim Tarihi: 25 Şubat 2018.
  • Referans 19. Özdemir, O. ve Duran, M. Biyoteknolojik Uygulamalara ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) İlişkin Tüketici Davranışları. Akademik Gıda, 2010; 8(5), 20–28.
  • Referans 20. Haspolat, I. Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve biyogüvenlik. Ankara Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 2012; 59(1), 75–80.
  • Referans 21. Hui, S. kuen A. ve Grandner, M. A. Associations between poor sleep quality and stages of change of multiple health behaviors among participants of employee wellness program. Preventive Medicine Reports, 2015; 2, 292–299.
Year 2018, , 336 - 343, 29.06.2018
https://doi.org/10.31832/smj.425400

Abstract

References

  • Referans 1. Balcı, K. Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesinde Çalışan Yetişkin Bireylerin Beslenme Durumları ile Uyku Kalitesi Arasındaki İlişikinin Değerlendirilmesi.Yüksek Lisans Tezi, Başkent Üniversitesi, Ankara, 2017.
  • Referans 2. http://www.who.int/foodsafety/publications/biotech/biotech_en.pdf. (y.y.). Erişim Tarihi: 25 Şubat 2018
  • Referans 3.Baysal, A. Genel Beslenme.16. Baskı, Ankara: Hatipoğlu Yayınları.2016.
  • Referans 4.Harvey, R. ve Ferrier, D. Lippincott Görsel Anlatımlı Çalışma Kitapları: Biyokimya 2015, 5. baskı. Ankara: Nobel Tıp Kitabevleri.
  • Referans 5. Demirci, M. Beslenme. Trakya Üniv. Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, 2003, Tekirdağ.
  • Referans 6. Samur, G. İşçi ve İş Veriminin Geliştirilmesinde Beslenmenin Önemi. İş Hukuku ve İktisat.2002
  • Referans 7. tipedu.cumhuriyet.edu.tr/.../GulayKOCOGLU/18Kronikhastaliklarvebeslenme.ppt Erişim Tarihi: 25 Şubat 2018
  • Referans 8. Yahia, N., Achkar, A., Abdallah, A. ve Rizk, S. Eating habits and obesity among Lebanese university students. Nutrition Journal, 2008; 7(1), 1–6. doi:10.1186/1475-2891-7-32
  • Referans 9. https://www.dicle.edu.tr/Contents/d211ab46-41b0-4c3c-b6d7-ac7e434cfb54.pdf. Erişim Tarihi: 25 Şubat 2018
  • Referans 10. Block, G., Azar, K. M. J., Romanelli, R. J., Block, T. J., Palaniappan, L. P., Dolginsky, M. ve Block, C. H. Improving diet, activity and wellness in adults at risk of diabetes: randomized controlled trial. Nutrition & Diabetes, 2016;6(9): e231. doi:10.1038/nutd.2016.42
  • Referans 11. Durgun, H. M., Dursun, R., Zengin, Y., Özhasenekler, A., Orak, M., Üstündağ, M. ve Güloğlu, C. (Effect of Body Mass Index on trauma severity and prognosis in trauma patients. Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery. 2016; 22(5), 457–465. doi:10.5505/tjtes.2016.93385
  • Referans 12. Peuhkuri, K., Sihvola, N. ve Korpela, R. Diet promotes sleep duration and quality. Nutrition Research, 2012; 32(5), 309–319. doi:10.1016/j.nutres.2012.03.009
  • Referans 13. Morselli l, Leproult R, S. K. et al. Role of sleep duration in the regulation of glucose metabolism and appetite. Best Pract Res Clin Endocrinol Metab., 2010; 24(5), 687–702.
  • Referans 14. Ma, Y., Bertone, E. R., Stanek, E. J., et al. Association between eating patterns and obesity in a free-living US adult population. American Journal of Epidemiology, 2013; 158(1), 85–92. doi:10.1093/aje/kwg117
  • Referans 15. Kim, S. ve DeRoo, L. Eating patterns and nutritional characteristics associated with sleep duration. Public Health Nutr., 2011; 14(5), 889–895.
  • Referans 16. www.who.int/topics/food_genetically_modified/en/. Erişim Tarihi: 25 Şubat 2018
  • Referans 17. Koçak, N., Türker, T., Selim, K. ve Hasde, M. T ı p fakültesi ö ğ rencilerinin geneti ğ i de ğ i ş tirilmi ş organizmalar hakk ı ndaki bilgi , tutum ve davran ı ş lar ı n ı n belirlenmesi. Gülhane Tıp Dergisi, 2010; 198–204.
  • Referans 18. www.obi.bilkent.edu.tr/bultenorta/Ekoilk21102016.pdf. Erişim Tarihi: 25 Şubat 2018.
  • Referans 19. Özdemir, O. ve Duran, M. Biyoteknolojik Uygulamalara ve Genetiği Değiştirilmiş Organizmalara (GDO) İlişkin Tüketici Davranışları. Akademik Gıda, 2010; 8(5), 20–28.
  • Referans 20. Haspolat, I. Genetiği değiştirilmiş organizmalar ve biyogüvenlik. Ankara Universitesi Veteriner Fakultesi Dergisi, 2012; 59(1), 75–80.
  • Referans 21. Hui, S. kuen A. ve Grandner, M. A. Associations between poor sleep quality and stages of change of multiple health behaviors among participants of employee wellness program. Preventive Medicine Reports, 2015; 2, 292–299.
There are 21 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Articles
Authors

Fatma Behice Serinkan Cinemre

Zeynep Özman This is me

Nilgün Dilaveroğlu This is me

Hakan Cinemre

Zübeyde Kaçal

Birsen Aydemir

Publication Date June 29, 2018
Submission Date May 21, 2018
Published in Issue Year 2018

Cite

AMA Serinkan Cinemre FB, Özman Z, Dilaveroğlu N, Cinemre H, Kaçal Z, Aydemir B. Sakarya İlinde Yapılan Toplum Sağlığı Taramalarında Beslenme Alışkanlığının İncelenmesi. Sakarya Tıp Dergisi. June 2018;8(2):336-343. doi:10.31832/smj.425400

30703

SMJ'de yayınlanan makaleler, Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı kapsamında lisanslanır