Book Review
BibTex RIS Cite

Ebû Süleymân Dâvûd b. Ebi’l-Fazl Muhammed el-Benâkitî, Târîh-i Benâkitî (Ravzatü üli’l-elbâb fî tevârîhi’l-ekâbir ve’l-ensâb), İstanbul: Ayasofya Kütüphanesi, Âşir Efendi Koleksiyonu/00254.

Year 2024, Volume: 25 Issue: 54, 166 - 171, 30.06.2024

Abstract

Gazan Han, Olcaytu ve Ebû Sa'îd Bahadır Han döneminin önemli şair ve tarihçilerinden Benâkitî tarafından kaleme alınan ve “Târîh-i Benâkitî” olarak bilinen “Ravzatü üli’l-elbâb fî tevârîhi’l-ekâbir ve’l-ensâb” adlı eser, İlhanlı Devleti döneminden günümüze ulaşan önemli kaynaklardan biridir. Benâkitî giriş kısmında eserin yazılma gerekçesini; "Farklı ilimlerden çeşitli konularda kitaplar yazdım. Tarih ve kavimler hakkında bir kitap yazmak aklıma geldi (...) Her kitaptan okudum, her tarihçiden ve vakanüvisten duyduğum özellikle Câmi‘u’t-tevârîh gibi kitaplardan istifade ederek bir kitap meydana getirdim." şeklinde ifade etmiştir. Benâkitî’nin, Câmi‘u’t-tevârîh, Târîh-i Cihângüşâ ve dönemin önemli birçok eserinden istifade ile Ortaçağ tarih yazım tarzına uygun olarak kaleme aldığı eser, Hz. Âdem’den İlhanlı hükümdarı Ebû Sa'îd Bahadır Han’ın tahta çıkmasına kadar geniş bir tarih aralığını kapsamaktadır. Gazan Han’ın emri ile başlanan ve 717/1317'de tamamlanıp Ebû Sa'îd Bahadır Han’a takdim edilen eser bir mukaddime ve dokuz bölümden oluşmaktadır.

References

  • Benâkitî, Ebû Süleymân Dâvûd b. Ebi’l-Fazl Muhammed. Târîh-i Benâkitî (Ravzatü üli’l-elbâb fî tevârîhi’l-ekâbir ve’l-ensâb). İstanbul: Ayasofya Kütüphanesi, Âşir Efendi Koleksiyonu/00254.

Tarikh al-Banākitī

Year 2024, Volume: 25 Issue: 54, 166 - 171, 30.06.2024

Abstract

“Ravzatü üli'l-elbab fi Muarrifet'ül-Tawârihi'l- Ekâbir ve'l-ensab”, also known as “Târîh-i Benâketî”, written by Davud bin Muhammad Benâketî, one of the important poets and historians of Ghazan Khan, Oljaytu and Abu Said Bahadır period, is one of the important sources from the Ilkhanid State period. In his introduction, Benâketî stated the reason for writing the work as follows: “I have written books on various subjects from different sciences. I came to my mind to write a book about history and tribes... I read from every book, I have created a book by benefiting from books that I heard from every historian and chronicler, especially books such as Jami't-Tawarih.” Benâketî's work, which he wrote in accordance with the medieval historiography style by making use of Jami't-Tawarih, Cihangüşa and many important works of the period, covers a wide range of history from Adam to the enthronement of the Ilkhanid ruler Abu Said Bahadır. The work, which was started with the order of Ghazan Khan and completed in 1317 AD and presented to Abu Said Bahadir, consists of an introduction and nine chapters.

References

  • Benâkitî, Ebû Süleymân Dâvûd b. Ebi’l-Fazl Muhammed. Târîh-i Benâkitî (Ravzatü üli’l-elbâb fî tevârîhi’l-ekâbir ve’l-ensâb). İstanbul: Ayasofya Kütüphanesi, Âşir Efendi Koleksiyonu/00254.
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects History of Specific Fields (Other)
Journal Section Book Review
Authors

Merve Yetiş 0009-0000-3048-6265

Publication Date June 30, 2024
Submission Date May 28, 2024
Acceptance Date June 23, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 25 Issue: 54

Cite

APA Yetiş, M. (2024). Ebû Süleymân Dâvûd b. Ebi’l-Fazl Muhammed el-Benâkitî, Târîh-i Benâkitî (Ravzatü üli’l-elbâb fî tevârîhi’l-ekâbir ve’l-ensâb), İstanbul: Ayasofya Kütüphanesi, Âşir Efendi Koleksiyonu/00254. Sosyal Ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, 25(54), 166-171.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi (SOBBİAD) Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı CC BY-NC 4.0 ile lisanslanmıştır.