1993-2010 yılları arasında Türkiye’nin geleneksel ihraç tarım ürünlerindeki uzmanlaşma düzeyinin belirlenmesini amaçlayan çalışmada; 7 ürünün (kuru incir, kuru üzüm, kuru kayısı, fındık, antep fıstığı, ceviz, badem) ihracatına ilişkin uzmanlaşma ve rekabet gücü endeksleri hesaplanmıştır. Bu bağlamda, ihracat payı, ihracat-ithalat oranı endeksi, net ticaret endeksi, Vollrath’ın nispi ihracat avantajı endeksi ve Balassa’nın açıklanmış karşılaştırmalı üstünlük endeksi ele alınmıştır. Sözü edilen endeks sonuçlarına göre, geleneksel ihraç tarım ürünlerinin 5’inde (incir, kuru üzüm, fındık, antep fıstığı, kuru kayısı ) uzmanlaşma ve rekabet avantajı mevcut olup 2’sinde de (badem, ceviz) uzmanlaşma yoktur ve rekabet dezavantajı söz konusudur
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2012 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2012 Cilt: 4 Sayı: 1 |